„Šiuo metu dujų rinkoje kaina yra netgi trigubai mažesnė negu nustatytos dujų kainų lubos. Tai parodo, kad šiuo metu Europa laikosi ypač gerai, kas susiję su dujų tiekimu, dujų kainomis ir derybine galia“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė J. Neverovičius.

„Lubos yra pritaikytos tam atvejui, kai yra nestabilumas rinkoje ir na tos kainos peržengia tam tikrą ekonominę logiką. Kitu atveju tikrai nemanau, kad turėtume kištis į rinkos veikimą. Nesame vieninteliai dujų klientai pasaulyje. Ir panašu, kad SGD dujų rinka tampa likvidi ir pasaulinė, kur laisvai prekiauja Azijos, Amerikos, Pietų Amerikos ir Afrikos tiekėjai ir pirkėjai. Ir toks vienašališkas Europos reguliavimo pritaikymas paprasčiausiai reikštų, kad niekas Europai dujų nepardavinėtų“, – aiškino jis.

Prezidento patarėjas pridūrė, kad dujų kainų lubos skirtos išvengti ypač aukštų kainų. Tad, jo manymu, kainoms nukritus žemiau prieš Rusijos invaziją į Ukrainą egzistavusio vidurkio, lubų keitimas nėra reikalingas.

„Įsigaliojo tie sprendimai praeitų metų lapkritį ir gruodį. Bet jie yra kaip tam tikras draudimo polisas. Jeigu kartais vėl kainos labai užaugtų, tai turėsime ką pritaikyti. Bet šiuo atveju tikrai nėra to poreikio, nes kainos yra kritusios iki prieš karą buvusį lygį ir dar žemiau“, – teigė jis.

ELTA primena, kad ES šalių energetikos ministrai 2022 metų gruodžio pabaigoje pasiekė susitarimą dėl gamtinių dujų kainų lubų – sutarta viršutinė dujų kainų riba sieks 180 eurų už megavatvalandę. Ji galios didmeniniams ateities sandoriams Nyderlandų TTF prekybos taške.

Šis dujų kainų apribojimo mechanizmas bus taikomas vienerius metus, o įsigalios nuo kitų metų vasario 15 d. Jis įsijungs, kai ateinančio mėnesio TTF išvestinių finansinių priemonių atsiskaitymo kaina tris darbo dienas viršys sutartas „lubas“ ir per tą patį laikotarpį bus 35 eurais didesnė nei kainų kitose tarptautinėse rinkose vidurkis.

Pasak „GET Baltic“, Baltijos šalių ir Suomijos rinkose vidutinė dujų kaina sausį buvo 69,15 EUR/MWh, tuo metu gruodį ji siekė 126,96 EUR/MWh, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Sausį taip pat buvo užfiksuota ir žemiausia sandorio kaina nuo 2021 metų liepos – 28,74 EUR/MWh, o pirmojo metų mėnesio pabaigoje vidutinė kaina biržoje sumažėjo iki 60 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)