Ėmė augti nuo krizės pradžios

Sutartis su „Alytaus energija“ dėl šilumos tiekimo yra pasirašę daugiau kaip 19 tūkst. 300 butų savininkų, 65 daugiabučių bendrijos, turinčios 94 daugiabučius ir už savo gyventojus atsiskaitančios viena sąskaita, beveik 400 verslo įmonių, komercinių bei miesto savivaldybės įstaigų.

Šiuo metu gyventojų skola šilumos tiekėjams siekia 3 mln. 275 tūkst. litų. Pernai tuo pačiu laikotarpiu ji buvo 100 tūkst. litų didesnė. Kaip sakė „Alytaus energijos“ komercijos direktorius Antanas Krilavičius, regis, padėtis dėl alytiškių skolų stabilizavosi, gal ims ir gerėti.

Jis konkrečiais skaičiais pagrindė mieste mažėjančią centralizuoto šilumos tiekimo kainą. Jei šilumos punktas priklauso bendrovei „Alytaus šilumos tinklai“, per kurią miesto šilumos ūkis nuomojamas jos tiekėjams, vasarį kilovatvalandės kaina su PVM yra 28,41 cento. Jeigu punktas priklauso daugiabučių bendrijai, šį mėnesį šilumos kilovatvalandės kaina – 28,35 cento su PVM. Pernai tokiu metu kilovatvalandės kaina buvo 30,44 cento su PVM.

A.Krilavičius kaip pagrindinę kainos mažėjimo priežastį įvardijo beveik prieš dvejus metus pastatytą biomasės kogeneracinę jėgainę, kai šildymui pradėtas naudoti biokuras, o ne vien gamtinės dujos.

Nors šilumos tiekėjai skelbia apie kritusias kainas ir žiema kol kas gerokai šiltesnė nei pernai, alytiškiai skolas mažina vangiai. Pagrindinė to priežastis – didelis nedarbas mieste. Vasario 1-osios duomenimis, nuo darbingo amžiaus alytiškių buvo 15,3 proc. bedarbių, kai šalies mastu šis rodiklis – 11,5 proc. Palyginti su pernykščio vasario pradžia, bedarbių alytiškių nuo dirbančiųjų sumažėjo labai nežymiai – tik 0,2 proc. Iš daugiau kaip 57 tūkst. miestiečių apie 60 proc. sudaro darbingo amžiaus.

Miesto gyventojų skolos už šildymą ėmė augti šalyje prieš penkerius metus prasidėjus ekonomikos krizei. Iki tol buvo įsiskolinama maždaug po pusantro milijono litų žiemos laikotarpiais, o jiems pasibaigus skolos padengiamos daug greičiau nei dabar. Pavyzdžiui, pasibaigus šildymui pernykštį pavasarį alytiškiai už šilumą buvo skolingi beveik 4 mln. litų, ir iki naujo šildymo sezono skolos sumažėjo maždaug 1 mln. 300 tūkst. litų.

Pasirašo apmokėjimą garantuojančius vekselius

Dabar alytiškiai apmokėjimą už šilumą garantuojančių vekselių yra pasirašę už 67 tūkst. litų. Maždaug tokiai pat sumai jų buvo pasirašyta ir pernai tuo pat laiku.

„Alytaus energijos“ komercijos direktoriaus A.Krilavičiaus teigimu, įmonė savo klientams, susiduriantiems su finansinėmis problemomis, siūlo ne bėgti nuo jų, o bandyti įveikti sunkumus: „Pagal susitarimus siūlome sudaryti mokėjimo grafikus, skolas padengti dalimis. Su klientais bendraujame ne tik paštu, telefonu, bet ir susitikimuose. Jeigu jie nesirūpina skolos grąžinimu, nereaguoja į raginimus, nesudaro mokėjimo grafikų ar įsipareigojimų padengti skolas dalimis, mes priversti kreiptis į teismą dėl jų išieškojimo. Gyventojų, su kuriais tenka bylinėtis, kai kuriais laikotarpiais būna iki tūkstančio.“

Kaip sakė A.Krilavičius, jau nuo 2012 metų šilumos vartotojams rekomenduojama sudaryti pastovaus mokėjimo sutartis, pagal kurias pasirinkus mokėjimo planą „Pastovus“ kas mėnesį visus metus būtų mokama vienoda įmoka už šildymą, taip sumažėtų mokesčių našta šildymo sezono metu. Tokią paslaugą galima užsisakyti „Litesko“ interneto svetainėje. Tačiau tarp alytiškių ji nėra populiari – ja kol kas naudojasi tik 168 miesto gyventojai.

Šių metų pirmą mėnesį 4 tūkst. 335 alytiškiams išmokėta beveik 550 tūkst. litų kompensacijų šildymui ir šaltam bei karštam vandeniui. Pernai tuo pat laikotarpiu kompensacijas gavo 660 alytiškių daugiau ir jiems išmokėta 400 tūkst. litų daugiau.

Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos Genės Platūkienės tvirtinimu, kompensacijų gavėjų sumažėjimą lėmė šiltesnė šiemetė žiema – mažiau sunaudota šilumos ir už ją teko mažiau kompensuoti. Kita priežastis – asmenys, prašantys kompensacijų, nepateikė į užsienį išvykusių šeimos narių pažymų apie pajamas ir prarado teisę į lengvatas.

Savivaldybės įstaigų skola – per pusantro milijono litų

Vasario pradžioje Alytaus miesto savivaldybės įstaigų skola šilumos tiekėjams siekė 1 mln. 595 tūkst. litų. Ji beveik tokia pat buvo ir pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Šios įstaigos pasirašiusios vekselių už 222 tūkst. litų. Tarp vekselininkų iki praėjusių metų pabaigos neliko nė vienos miesto švietimo įstaigos. Jos skolas pasidengė gavusios papildomą finansavimą iš savivaldybės.

Dabar didžiausi skolininkai „Alytaus energijai“ iš savivaldybės įstaigų yra Sporto ir rekreacijos centras, Kultūros ir komunikacijos centras ir miesto teatras. Visos šios įstaigos apmokėjimą už šilumą garantavusios vekseliais.