Taip ji reagavo į EK pasiūlymą bendrai pirkti dujas, taikyti kainų ribojimo mechanizmus, bet tik sandoriams Nyderlandų biržoje TTF, o ne visiems dujų įsigijimams, kaip siūlė Lietuva ir dalis kitų Bendrijos šalių.

„Dabartinis Komisijos pasiūlymas turėtų būti sustiprintas. Bent jau turėtų atsirasti labai aiškios sąlygos, kada Komisija tokį viršutinės dujų kainos ribos pasiūlymą pateiks“, – BNS antradienį sakė viceministrė, aptarusi idėją su ES kolegomis Bendrųjų reikalų taryboje Liuksemburge.

„Ilgalaikės priemonės svarbu, tačiau šita žiema ateis greičiau, negu kad Ilgalaikės priemonės atsiras, dėl to teisinis tų kainų lubų pasiūlymas iš Komisijos turi būti pateiktas artimiausiu metu“, – pridūrė J. Neliupšienė.

Pasak viceministrės, dėl lubų dujų kainai kol kas nėra sutarimo tarp ES šalių, todėl Komisija, pasak jos, linkusi laukti, kuo baigsis šią savaitę vyksiantis Bendrijos šalių vadovų susitikimas.

„Komisija lauks, kaip baigsis Europos Vadovų Taryba, nes, pamačiusios dabartinį EK pasiūlymą, šalys reikalaus griežtesnės nuomonės, nes jis, bent jau Lietuvos nuomone, nesprendžia problemos“, – sakė J. Neliupšienė.

„Mums nėra aktualūs sprendimai, pavyzdžiui, dėl ES pinigų panaudojimo, nes mes esame tarp šalių kurios sėkmingai tą daro. Iš to EK pasiūlymo toks, koks jis yra, dabar mes nematome, kad tai išspręs dabartinę aukštų dujų kainų problemą“, – pridūrė ji.

EK teigia, kad antradienį pateiktais pasiūlymais siekiama spręsti didelių dujų kainų Bendrijoje problemą ir užtikrinti patikimą tiekimą šią žiemą.

Be kitų pasiūlymų, Komisija pateikė naujas iniciatyvas dėl skaidraus infrastruktūros naudojimo ir valstybių narių solidarumo priemonių ir pabrėžė pastangas mažinti dujų paklausą, sakoma EK pranešime žiniasklaidai.

Jame pažymima, kad bendras dujų pirkimas leistų derėtis dėl geresnių kainų, kartu užtikrinant tiekimo saugumą visoje Europos Sąjungoje.

Iki kitų metų kovo siūloma sukurti naują suskystintų gamtinių dujų kainų indeksą, o trumpuoju laikotarpiu pasiūlyti kainų koregavimo mechanizmą, kuriuo būtų nustatyta dinaminė kainų riba sandoriams TTF dujų biržoje, ir laikinas priemones, skirtas užkirsti kelią ekstremaliems kainų šuoliams išvestinių finansinių priemonių rinkose.

Taip pat siūloma nustatyti ES narių solidarumo taisykles tiekimo trūkumo atveju, išplečiant solidarumo prievolę valstybėms narėms, neturinčioms tiesioginės jungties su dujotiekiais, įtraukiant ir tas valstybes nares, kurios turi SGD terminalus.

Be kita ko, EK siūlo sukurti dujų paskirstymo mechanizmą valstybėms narėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją