Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), įgyvendindama Europos Komisijos įpareigojimus, gruodį patvirtino bendrovės „Litgrid“ kartu su Latvijos ir Estijos perdavimo sistemos operatoriais parengtas Tarpzoninio pralaidumo skaičiavimo, skyrimo ir paskirstymo su trečiosiomis šalimis sąlygas, nuostatas ir metodiką.

Šiuo dokumentu nustatomos taisyklės, kaip bus skaičiuojamas tarpzoninis perdavimo sistemos pralaidumas tarp Baltijos valstybių, taip pat Lietuvos energetikos sistemos ir Rusijos (Karaliaučiaus krašto) bei Baltarusijos.

Naujoje metodikoje nelieka garantuoto 200 MW pralaidumo ties Lietuvos-Baltarusijos siena, t. y. šios perdavimo jungties laisvas pralaidumas kiekvieną valandą priklausys nuo elektros perdavimo sistemos išnaudojimo intensyvumo Latvijos-Estijos skerspjūvyje.

Metodikoje aprašytos pralaidumo, skirto prekybai su trečiosiomis šalimis, skaičiavimo taisyklės galios tol, kol pradės veikti Astravo atominė elektrinė Baltarusijoje. Įvykus šiam įvykiui, pralaidumas, skirtas prekybai su trečiosiomis šalimis prie Lietuvos-Baltarusijos sienos, prilyginamas nuliui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)