Šilumininkai guodžia, kad naujų prietaisų įrengimo darbai nekainuoja, tačiau gyventojus piktina, kad už karšto vandens skaitiklius taikomi dvigubi mokesčiai. „Šalto vandens skaitikliai irgi yra du, bet abonentinis mokestis vienas. Tai kodėl už karšto vandens skaitiklius turime mokėti dvigubai“, – svarstė Alytaus Likiškėlių gatvės gyventoja Laura, kuriai šiomis dienomis buvo pakeisti nauji karšto vandens skaitikliai.

„Alytaus miesto taryba prieš keletą metų patvirtino aptarnavimo mokestį skaitikliams. Jeigu būtų patvirtintas mokestis butui, tuomet jo dydis šešių litų tikrai nesiektų. Alytaus miesto savivaldybės tarybai  buvo pateiktas ir kitas atsiskaitomųjų karšto vandens apskaitos prietaisų aptarnavimo mokestis -  3,37 Lt be PVM karšto vandens vartotojui/butui, per mėnesį, bet buvo pasirinktas dabartinis variantas“, – kalbėjo Antanas Krilavičius, UABLitesko“ filialo „Alytaus energija“ komercijos direktorius.

Jono Baliukonio, Alytaus miesto savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vyriausiojo specialisto, teigimu, prieš ketverius metus tuometė miesto taryba tokį mokestį karšto vandens skaitikliams pasirinko dėl to, kad daugelyje butų Alytaus mieste yra vieno skaitiklio sistema.

„Iš Alytuje esančių daugiau kaip 22 tūkstančių butų karšto vandens tiekėją pasirinkę virš 16 tūkstančių vartotojų. O dviejų karšto vandens skaitiklių sistema yra tik trečdalyje butų“, – sakė J. Baliukonis.

Bendrovės „Alytaus energija“ atstovas teigė, kad yra techninių galimybių daugiabučiuose rekonstruoti karšto vandens sistemą taip, kad užtektų vieno skaitiklio bute, tačiau tam reikėtų daug išlaidų, o be to tam turi pritarti namo bendrija. Tokiu atveju mokestis būtų skaičiuojamas tik už vieną skaitiklį.

Prietaisus keičiantys „Alytaus energijos“ specialistai gyventojams aiškina, kad senuosius skaitiklius keisti į naujus keisti būtina, tą numato teisės aktai. Didžiosios dalies senų karšto vandens apskaitos prietaisų metrologinė apžiūra nebegalioja, tad ir jų rodmenys gali būti klaidingi.

Pasak A. Krilavičiaus, nauji, nuotolinę duomenų nuskaitymo funkciją turintys skaitikliai, supaprastins karšto vandens apskaitą, nes vartotojams patiems nereikės fiksuoti karšto vandens skaitiklio rodmenų ir kiekvieną mėnesį deklaruoti jų karšto vandens tiekėjui. Kiekvieną mėnesį tuo pačiu metu skaitiklių parodymai bus tiksliai nuskaitomi nuotoliniu būdu.

„Vartotojai mokės už tiek, kiek karšto vandens suvartos. Be to, naujieji skaitikliai ir nuotolinis jų rodmenų nuskaitymas užtikrins suvartoto vandens deklaravimą laiku“, – sakė komercijos direktorius.

Tačiau gyventojams vis tiek neduoda ramybės įtarimai: jeigu skaitiklių rodmenis bus galima fiksuoti nuotoliniu būdu, kas garantuos, kad nuotoliniu būdu nieks jų negalės koreguoti karšto vandens tiekėjų naudai.

„Tokius niekuo nepagrįstus spėliojimus galėčiau pavadinti politikavimu. Kokiu pagrindu mūsų bendrovė turėtų būti suinteresuota klastoti rodmenis? Juk kiekvienas klientas gali pasitikrinti karšto vandens suvartojimą savo sąskaitoje ir palyginti su buto skaitiklio rodmenimis, artimiausiu metu tą bus galima padaryti ir bendrovės el. aptarnavimo centre. Be to, sąskaitos už karštą vandenį  gyventojams pateikiamos remiantis namo įvadiniu šilumos skaitikliu, pagal kurį ir nustatomas šilumos kiekis karšto vandens paruošimui. Nuotolinio duomenų perdavimo sistemos yra sertifikuotos ir įtrauktos į LR matavimo priemonių registrą“, – sakė A. Krilavičius.

Jis tikino, kad naujų skaitiklių keitimas jokios reikšmės karšto vandens kainai neturės. Alytuje iki 2018 metų numatyta pakeisti beveik 21 tūkstantį modernių karšto vandens apskaitos prietaisų. Šiuo metu jų pakeista beveik pusė.  

„Mes sparčiai lenkiame skaitiklių keitimo planą, todėl tikimės, kad šį procesą pabaigsime žymiai greičiau nei numatyta“, – sakė A. Krilavičius.