Pasak įmonės generalinio direktoriaus Daliaus Misiūno, šiuo metu bendrovė, pasirašiusi sutartį su elektros perdavimo sistemos operatoriumi „Litgrid“, intensyviai ruošiasi kombinuoto ciklo bloko bandymams bei eksploatacijai. „Pasiruošimo darbai vyksta sklandžiai pagal grafiką – prijungus bloką prie perdavimo tinklo, vasarį prasidės pusę metų truksiantys bandymai, o pradėti eksploataciją planuojame jau šių metų rudenį“, - sakė D. Misiūnas.

Atliekant kombinuoto ciklo bloko prijungimo prie elektros perdavimo tinklo darbus, buvo parengtas kabelinis kanalas ir jame pakloti kabeliai, prijungsiantys naujojo bloko automatikos ir valdymo įrenginius prie perdavimo tinklo operatoriaus skirstyklos, taip pat imta montuoti ir derinti bloko apsaugos, automatikos ir apskaitos įrenginius.

Kaip teigė D. Misiūnas, bloko prijungimas prie perdavimo tinklo užtikrins, jog naujame bloke bandymų ir įvedimo į eksploataciją metu pagaminta elektra perdavimo tinklo operatoriaus „Litgrid“ tinklais pasieks vartotojus – šis procesas vyks per šalia Lietuvos elektrinės esančią 330 kV skirstyklą. Septynis mėnesius truksiančių bloko bandymų metu bus pagaminta apie 400 mln. kWh elektros energijos.

Prieš trejus metus prasidėję naujojo bloko įrengimo darbai yra beveik baigti, įgyvendinta daugiau nei 90 procentų viso projekto. 2011-aisiais iškilo pagrindinis bloko pastatas ir pagalbiniai statiniai, bloko sistemos buvo prijungtos prie senosios elektrinės sistemų, sumontuota pagrindinė įranga: katilas, elektros generatorius, transformatorius. Taip pat įrengta dujų kompresorinė, bloko dujų tiekimo sistema prijungta prie magistralinio dujotiekio. Artimiausiu metu planuojama pabaigti dujų ir garo turbinų montavimo darbus.

Naujojo kombinuoto ciklo bloko paskirtis – padidinti Lietuvos elektrinės elektros gamybos pajėgumą, patikimumą ir efektyvumą bei sumažinti elektros gamybos savikainą. Minėtam blokui, kuris pakeis šeštajame dešimtmetyje statytus Lietuvos elektrinės 3 ir 4 blokus, reikės apie 30 proc. mažiau dujų elektros kilovatvalandei pagaminti, jis taip pat pranašesnis aplinkosauginiu požiūriu – leis sumažinti oro taršą.

Sutartis su Ispanijos koncernu „Iberdrola Ingenieria y Construccion, S.A.U.“ dėl kombinuoto ciklo bloko statybos buvo pasirašytas 2009 m. balandžio pabaigoje. Pagrindinius bloko įrengimus tiekė tarptautinė kompanija „General Electric“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją