Nepaisant visos Ali Al Naimi turimos įtakos, ar galima teigti, kad šio politiko sprendimai yra patys išmintingiausi? Toks klausimas nevalingai peršasi perskaičius dvi naujausias ataskaitas, kuriose aptariama dabartinė naftos sektoriaus padėtis ir aiškinamasi, ar pasiteisina OPEC strategija, bandant priversti Ameriką mažinti skalūnų naftos gavybą.

Pirmoji ataskaita, kurią OPEC paskelbė gegužės 12 dieną, skelbia, kad iš esmės Saudo Arabijos pastangos išlaikyti dabartines naftos gavybos apimtis, siekiančias bene rekordinius skaičius, duoda naudos siekiant iš Amerikos skalūnų naftos gavėjų atsiimti rinkos dalį. Antroje ataskaitoje, paskelbtoje gegužės 13 dieną (vertinimą parengė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA)), su pirmosios turiniu sutinkama, tačiau tik iš dalies.

„Panašu, kad OPEC ir Amerikos skalūnų naftos gavėjų akistatoje pastariesiems sekasi prasčiau. Galima teigti, kad po kelis mėnesius trukusių bandymų sumažinti išlaidas ir net 60 proc. sumažinus grąžinių skaičių, JAV siūlomos skalūnų naftos pasiūla galiausiai pradėjo menkti“, – teigiama TEA parengtoje ataskaitoje.

Nepaisant to, Paryžiuje veikiančios TEA parengtoje ataskaitoje, kurios pagrindinė užduotis – 29 valstybėms patarti energetikos politikos klausimais – pabrėžiama, kad naftos kainos pokyčiai galiausiai gali būti itin naudingi būtent skalūnų naftos gavėjams Amerikoje.

Tiek OPEC, tiek TEA parengtuose dokumentuose pabrėžiama, kad, sumenkus JAV skalūnų naftos gavybos apimtims, sumenko ir naftos perviršis rinkoje, tad kainos galiausiai šoktelėjo ir iki 65 dolerių (57,07 Eur) už barelį. TEA priduria, kad skalūnų nafta vėl šoktelėjo virš kartelės, kurią kirtus skalūnų naftos gavyba tampa pelninga.

Panašu, kad to per maža – tiek vietiniams, tiek iš užsienio į Ameriką atvykusiems skalūnų naftos gavėjams. Būtent čia ir būtina išmintis. „Keli stambūs skalūnų naftos gavėjai garsiai giriasi pastarosiomis savaitėmis pastebimai sumažinę gavybos sąnaudas“, – teigiama ataskaitoje.

Pavyzdžiui, „Statoil“ – didelė valstybinė energijos bendrovė iš Norvegijos – Teksase esančiame „Eagle Ford“ skalūnų telkinyje bando naujas hidraulinio plėšymo technologijas. Skelbiama, kad specialistai bando įvairias smėlio, vandens ir cheminių medžiagų kombinacijas, hidraulinis plėšymas vyksta skirtingame telkinių gylyje.

„Norvegai turi patarlę, teigiančią, kad būtinybė nuogą moterį išmoko megzti“, – „The New York Times“ sakė „Statoil“ viceprezidentas Bjornas Otto.

Panašu, kad technologinės naujovės duoda apčiuopiamos naudos. „Statoil“ 2014 metais minėtame „Eagle Ford“ telkinyje sumažino gręžinių skaičių – iš trijų liko tik du, tačiau gavybos apimtys išaugo net trečdaliu. Naujos hidraulinio skaldymo technologijos taip pat padėjo sumažinti ir gavybos sąnaudas – nuo 4,5 mln. dolerių (3,95 mln. Eur) vienam gręžiniui iki 3,5 mln. dolerių (3,07 mln. Eur). Iš dalies už tokius teigiamus pokyčius derėtų dėkoti sutrumpėjusiam gavybos laikui – nuo vidutiniškai 21 dienos iki 17 dienų.

Susiklosčius tokiai situacijai, nieko nuostabaus, kad TEA jau nebėra tokia tikra, kad OPEC, ir konkrečiai minėtajam Saudo Arabijos naftos ministrui, priklauso koks nors pranašumas naftos kare – bent jau kol kas.

„Būtų nebrandu teigti, kad OPEC jau laimėjo karą dėl vietos po saule naftos rinkoje. Karas dar tik prasidėjo“, – konstatuojama agentūros parengtoje ataskaitoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)