„Juodojo aukso“ atsargų mažėjimo ir paklausos atsigavimo lūkesčių poveikis nusveria poveikį, kurį daro pranešimai apie tai, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalys ir jų sąjungininkai – vadinamoji OPEC+ grupė –pradėjo svarstyti laipsnišką gavybos didinimą nuo rugpjūčio, rašo portalas „Trading Economics“.

Rugpjūčio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios nepakito ir, kaip ir ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje, sudarė 75,56 JAV dolerio už barelį, o šis lygis, „Dow Jones Market Data“ duomenimis, yra aukščiausias nuo 2018 metų spalio.

O rugpjūčio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) paaugo 0,01 JAV dolerio, arba 0,01 proc., iki 73,31 JAV dolerio už barelį.

Ketvirtadienį „Brent“ pabrango 0,37 JAV dolerio, arba 0,5 proc., o WTI – 0,22 JAV dolerio, arba 0,3 procento.

„Atsižvelgiant į tai, kad, toliau atsiveriant pasaulio ūkiams, energijos išteklių paklausa toliau atsigauna, naftos rinka laikosi gerai, – pažymėjo turto valdymo bendrovės „SIA Wealth Management“ vyriausiasis rinkos strategas Colinas Cieszynskis (Kolinas Cešinskis), kurį cituoja agentūra „MarketWatch“. – JAV komercinės naftos atsargos per ankstesnę savaitę sumažėjo ir tai taip pat palaiko naftos kainas.“

Pasak eksperto, pranešimai apie tai, kad OPEC+ šalys galbūt padidins naftos gavybą, yra teigiamas ženklas, jeigu pasiūlos augimas ir toliau daugmaž atitiks paklausos didėjimą.

Agentūra „Dow Jones“, remdamasi šaltiniais, šią savaitę pranešė, kad OPEC+ grupė svarsto galimybę rugpjūtį dar sušvelninti „juodojo aukso“ gavybos apribojimus ir bendrą gavybą padidinti 500 tūkst. barelių per dieną.

Agentūros šaltiniai pažymėjo, kad OPEC+ šalys taip pat kalba apie galimybę ir po rugpjūčio kas mėnesį didinti gavybą 500 tūkst. barelių per dieną. Tačiau šis scenarijus oficialiai kol kas nesvarstomas.

OPEC+ šalys atsargiai vertina galimą gavybos didinimą, nes mano, jog naftos paklausos perspektyvos tebėra neaiškios, kadangi įvairių šalių ekonomika atsigauna nevienodai, pažymi šaltiniai.

Kai kurios koalicijos šalys norėtų, kad OPEC+ elgtųsi atsargiai ir naftos tiekimas rugpjūtį nebūtų keičiamas. Labiausiai jos nuogąstauja dėl Irano, kuris dalyvauja derybose su JAV ir kitomis šalimis dėl savo branduolinės programos. Jeigu derybos bus sėkmingos, JAV gali atšaukti sankcijas Irano naftos eksportui, rašo agentūra „Bloomberg“, remdamasi šaltiniais delegacijose.

Kitas OPEC+ šalių susitikimas turėtų įvykti liepos 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)