Brent“ nafta pirmadienio rytinės prekybos metu pabrango 0,40 JAV dolerio, iki 35,50 dolerio už barelį, o šviesiosios JAV naftos WTI ateities sandorių kaina padidėjo 0,09 JAV dolerio, iki 32,87 dolerio. Praėjusią savaitę WTI nafta pabrango daugiau nei 15 procentų.

Analitikai pastebi pirmuosius per 20 mėnesių situacijos naftos rinkoje pagerėjimo požymius.

„JAV naftos rinka, ko gero, jau peržengė žemiausiąjį tašką, ir naftos perdirbimo apimtys turėtų pradėti augti, o atsargos, savo ruožtu, mažėti. Naujausi Jungtinių Valstijų Energetikos informacijos administracijos (EIA) duomenys apie gavybą JAV rodo, kad žemos kainos pagaliau daro jai poveikį“, – sakė „JBC Energy Asia“ direktorius Ričardas Goris (Richard Gorry). Jo nuomone, kainų mažėjimo tikimybė vis dar išlieka, nes gavyba viršija paklausą, o naftos atsargos JAV vis dar yra rekordinės.

JAV skalūninės naftos gamintojai mažina veikiančių gręžimo platformų skaičių jau 10 savaitę iš eilės, iki mažiausio lygio nuo 2009 m. gruodžio. Analitikų nuomone, gavyba šiais metais sumažės 600 tūkst. barelių per parą.

Susitarimas tarp Saudo Arabijos ir Rusijos dėl gavybos įšaldymo ties sausio mėnesio lygiu taip pat gali turėti įtakos kainoms, teigia banko „Morgan Stanley“ analitikai.

Rusija teigė, kad derybos dėl gavybos įšaldymo turėtų pasibaigti kovo 1 d... Bet kokia naujiena apie derybų pažangą gali turėti poveikį kainoms“, – teigiama banko ataskaitoje. Analitikai pridūrė abejoją šios priemonės efektyvumu.a

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)