JAV „West Texas Intermediate“ naftos ateities sandorių kaina trečiadienį, palyginti su antradienio vakarine prekyba, nukrito 0,84 proc., iki 51,73 dolerio už barelį.

Naftos atsargos Jungtinėse Valstijose per praėjusią savaitę, pasibaigusią vasario 3 dieną, išaugo 14,2 mln. barelių, iki 503,6 mln. barelių, tuo tarpu analitikai prognozavo 2,5 mln. barelių prieaugį, parodė Amerikos naftos instituto (API) duomenys.

Analogišką statistiką trečiadienį vakare paskelbs Energetikos informacijos administracija (EIA).

Benzino atsargos padidėjo 2,9 mln. barelių, nors prognozuotas 1,1 mln. barelių prieaugis.

Goldman Sachs“ analitikų nuomone, „benzino paklausa sausį, lyginant su analogišku laikotarpiu prieš metus, smarkiai sumažėjo – 460 tūkst. barelių per parą; toks paklausos kritimas anksčiau būdavo fiksuojamas tik recesijos metu“.

Naftos paklausos sumažėjimas Kinijoje, kuri, kaip ir JAV, yra didžiausia žaliavos vartotoja, taip pat smukdo naftos kainas.

2016 metais naftos paklausa Kinijoje augo lėčiausiais tempais per bent trejus metus, rodo „Reuters“ duomenys. Paklausos sumažėjimas 2016 metais siejamas su Kinijos ekonomikos augimo sulėtėjimu. Pernai Kinijos bendrasis vidaus produktas (BVP) išaugo vos 6,7 proc., – tai kukliausias rodiklis per pastaruosius 26-erius metus.

Silpna paklausa ir tebeaugančios JAV naftos atsargos griauna Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) ir karteliui nepriklausančių šalių pastangas sumažinti gavybos apimtis.

OPEC narės ir klubui nepriklausančios valstybės, kaip jau skelbta, pernai lapkritį susitarė sumažinti gavybos apimtis apie 1,8 mln. barelių per parą, taip siekdamos susigrąžinti pusiausvyrą pasaulio rinkoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)