Kaip skelbia CNN, šiuo metu naftos kaina JAV siekia mažiau nei nulį dolerių už barelį, o tai yra žemiausia kaina nuo 1983-iųjų.

Praėjusią savaitę naftos kainos pasiekė 18-os pastarųjų metų žemumas, tačiau pirmadienį krito dar žemiau. Tai nutiko todėl, kad kenčiant pasaulio ekonomikai ir mažėjant paklausai, įmonės baiminasi įstrigti su daug naftos, kurios neturės, kur saugoti.

Pirmą kartą istorijoje JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina kaina tapo neigiama.

„Dow Jones“ teigimu, gegužės mėnesio ateities sandorių WTI naftos kaina Niujorko prekių biržos (NYMEX) aukcione nukrito iki minus 2 JAV dolerių už barelį.

Šių sutarčių galiojimas baigiasi antradienį.

Tuo tarpu birželio mėnesio ateities sandorių WTI nafta prekiaujama 21,37 JAV dolerio už barelį kaina.

Pirmadienį gegužės mėnesio ateities sandorių JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina nukrito iki neįtikėtinų žemumų – 4,04 JAV dolerio už barelį. Vėliau kaina šiek tiek atsitiesė ir Niujorko prekių biržoje (NYMEX) pakilo iki 5,18 JAV dolerio už barelį.

„Egzistuojanti neatitikties tarp pasaulinės pasiūlos ir paklausos problema pradėjo veikti kainas“, – pažymėjo „Rystad Energy“ naftos rinkų vadovas Bjornaras Tonhaugenas.

„Kadangi gavyba išlieka santykinai to paties lygio, saugyklos sparčiais pildomos. Pasaulis sunaudoja vis mažiau naftos, o gamintojai pajuto, kaip tai veikia kainas“, – pridūrė B. Tonhaugenas.

Prekiautojai vis labiau jaudinasi, kad naftos saugyklos sparčiai užsipildo, nes atsargos ir toliau kaupiasi dėl paklausos kritimo, kurį sukėlė COVID-19 pandemija.

Analitikai teigė, kad šio mėnesio OPEC ir jos sąjungininkių susitarimas sumažinti produkcijos kiekį 10 mln. barelių per parą neturėjo didelės įtakos, atsižvelgiant į dėl koronaviruso pandemijos daugelyje šalių įvestą karantiną ir kelionių apribojimus.

Ši problema yra ypač aktuali WTI naftos gavėjams, nes pagrindinės JAV saugyklos Kušinge, Oklahomos valstijose, yra beveik užpildytos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (706)