„Naftos kainų mažėjimas pristabdys brangiai kainuojančią naftos gavybą nuo Teksaso iki Rusijos ir Šiaurės jūros, dėl šios priežasties gamyba gali sumažėti puse milijono barelių per parą, ir tai bus didžiausias nuosmukis per 24 metus", - teigiama mėnesinėje agentūros ataskaitoje.

IEA prognozuoja, kad skalūninės naftos gavyba JAV sumažės 400 tūkst. barelių per parą, kai tuo tarpu 2014 metais buvo užfiksuotas rekordinis jos prieaugis - 1,7 mln. barelių per parą.

Kartu agentūra prognozuoja, kad pasaulinė paklausa šiais metais padidės 1,7 mln. barelių, o 2016 metais - 1,4 mln. barelių. Kad išlaikytų paklausos ir pasiūlos pusiausvyrą, Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) 2016 metais turės padidinti gavybą iki 31,3 mln. barelių per parą.

IEA teigimu, Kinija yra vienas svarbiausių veiksnių, darančių įtaką naftos vartojimui. Agentūra pastebi stabilią naftos paklausą šioje šalyje, nors ekonomikos augimas šalyje sulėtėjo. Agentūros prognozėmis, kitąmet Kinijoje naftos produktų vartojimas išaugs 3 procentais.

JAV šviesios naftos barelis prieš metus kainavo daugiau nei 90 dolerių, šiuo metu jo kaina siekia apie 45 dolerius. LondonoBrent" rūšies naftos kaina per metus taip pat smuko perpus, šiuo metu šios naftos barelis kainuoja apie 48 dolerius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)