Saudo Arabijos valstybinės naftos gigantės „Saudi Aramco“ pradinio viešo akcijų platinimo (IPO) konsultantės „IHS Markit“ parengtame 658-ių puslapių apimties prospekte pateiktos naftos gavybos sąnaudos, įskaitant mokesčius, įvairiuose pasaulio regionuose, tačiau tik leistinai rentabiliuose projektuose.

„IHS Markit“ skaičiavimais, vidutinės naftos gavybos sąnaudos naujuose sausumos projektuose Rusijoje – 42 JAV doleriai už barelį, jūriniuose projektuose – 44 doleriai už barelį.

Brangesnė negu Rusijoje naftos gavyba tik Kazachstane (atitinkamai 46 doleriai ir 51 doleris), JAV sausumos projektuose (49 doleriai), Angoloje ir Tailande (apie 50 dolerių), Azerbaidžane, Indijoje ir Kinijoje (55-60 dolerių).

Mažiausios naftos gavybos sąnaudos pasaulyje – Saudo Arabijoje ir Kuveite (apie 17 dolerių už barelį), Irake (apie 20 dolerių).

Gavybos savikaina 20-30 dolerių už barelį ribose svyruoja JAE, Irane, Gabone, Ekvadore, Nigerijoje, o 30-40 dolerių – Alžyre, Egipte, Venesueloje, Brazilijoje, Argentinoje, Šiaurės jūroje, Meksikos įlankoje.

Rusijos energetikos viceministras Pavelas Sorokinas interviu laikraščiui „Vedomosti“ šiemet teigė, jog naftos gavybos šalyje vidutinė savikaina iki mokesčių siekia 25 dolerius už barelį ar yra net kiek mažesnė.