Kompanijų nesutarimai prasidėjo 2014 m. kartu su Rusijos - Ukrainos konfliktu bei Krymo aneksija.

„Gazprom“ vadovo pavaduotojas Aleksandras Medvedevas šią savaitę užsiminė, kad jo kompanija yra pasiruošusi deryboms dėl dujų tranzito į Europą per Ukrainą po 2019 m., kai baigsis dabartinė sutartis. Tačiau A. Medvedevas neužsiminė apie tai, kur turėtų vykti bendrovių derybos.

Rusijos Federacija yra nepriimtina vieta deryboms tarp „Naftogaz“ ir „Gazprom“, - pranešime teigė Ukrainos valstybinė įmonė.

„Naftogaz“ lieka atvira diskusijoms su „Gazprom“ Briuselyje ar kitame Europos Sąjungos (ES) mieste“, - pareiškė „Naftogaz“.

Kompanijos nuo konflikto pradžios viena prieš kitą pateikė daugiamilijoninius ieškinius Stokholmo arbitražo teisme. „Naftogaz“ reikalavo didesnio tarifo tranzito mokesčiui, kurį Ukraina gauna transportuodama rusiškas dujas Europai.

Nuo 2014 m. karo pradžios Ukraina siekia išsilaisvinti nuo rusiškų dujų priklausomybės - šalis tiesiogiai iš Rusijos dujų nepirko nuo pat 2015 m. lapkričio bei naudoja iš ES bei savo pačių tiekiamas dujas.

Nepaisant to, Ukraina lieka itin svarbiu keliu, per kurį rusiškos dujos pasiekia Europą. Pernai per Ukrainą buvo perduota 82,2 mlrd. kubinių metrų dujų, 23 proc. daugiau nei 2015-aisiais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)