„Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina krito 56 centais, iki 79,01 dolerio už barelį, o JAV „West Texas Intermediate“ nafta atpigo 41 centu, iki 71,79 dolerio už barelį.

Naftos kainos 2018-aisiais išaugo apie 20 proc., o „Brent“ praėjusią savaitę pirmą kartą nuo 2014 m. lapkričio pramušė 80 dolerių ribą. Pagrindiniais kainų augimo varikliais šiemet yra OPEC naftos gavybos apribojimo programa bei geopolitiniai faktoriai, grasinantys sumažinti naftos pasiūlą.

Rinka itin atidžiai stebi, kaip neišvengiamas JAV sankcijų grąžinimas Iranui paveiks Teherano naftos eksporto apimtis. Tačiau šiuo metu Irano klausimu yra itin daug nežinomybės, todėl fondų valdytojai per pastarąsias septynias savaites savo turimų ateities sutarčių skaičių sumažino per 10 proc.

„Atrodo, kad bet koks naftos žingsnis virš 80 dolerių šiuo metu skatina investuotojus parduoti savo pozicijas. Gali būti, kad mūsų laukia konsolidacijos laikotarpis, kurio metu nafta gali svyruoti diapazone nuo 75 iki 77,50 dolerio“, - sakė „Saxo Bank“ analitikas Ole Hansenas.

„Be to, vis dar nežinome JAV sankcijų Iranui poveikio“, - pridūrė jis.

Dėl mažėjančios gavybos nukamuotoje Venesueloje, numanomo gavybos sumažėjimo Irane ir Vašingtono perspėjimo, kad naftos kainos nuėjo per toli, rinkoje sklando kalbos, jog OPEC jau birželį gali nuspręsti pakelti savo gavybos apimtis.

OPEC vykdoma gavybos apribojimo programa formaliai baigiasi šių metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)