Naftos kainų kritimas taip pat gali būti užfiksuotas antrą mėnesį iš eilės. Tai reiškia, kad spalis greičiausiai bus blogiausias mėnuo naftos rinkai nuo šių metų gegužės.

Gruodžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ penktadienį ūgtelėjo 0,04 JAV dolerio, arba 0,11 proc., iki 37,69 JAV dolerio už barelį, palyginti su ankstesnės sesijos pabaiga. Sausio mėnesio sandoriais, kuriais prekiaujama aktyviau, prekiauta 0,09 proc. (0,24 proc.) brangiau – po 38,35 JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu gruodžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies nafta Niujorko prekių biržoje (NYMEX) buvo prekiaujama po 36,27 JAV dolerio už barelį – 0,1 JAV dolerio, arba 0,28 proc. brangiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu.

Rinką penktadienį palaikė žinia apie Meksikos įlankoje sumažėjusią gavybą dėl uragano „Zeta“. JAV Vidaus reikalų departamento Saugos ir aplinkos reikalų biuras skaičiuoja, kad nuo ketvirtadienio Meksikos įlankoje buvo uždaryti maždaug 85 proc. naftos gavybos pajėgumų.

Visgi ši veiksnys yra laikinas, nes „Zeta“ gali išsisklaidyti jau penktadienį, praneša JAV Nacionalinis uraganų stebėjimo centras (NHC), o tai leis pradėti didinti gavybą.

Pasak ekspertų, spaudimą rinkai ir toliau daro gavybos augimas Libijoje, kuris sutapo su antrąja koronaviruso banga Europoje ir JAV.

„Dabar didžiausias dėmesys skiriamas COVID-19 ir jo poveikiui naftos paklausai“, – pažymėjo finansų maklerio bendrovės OANDA analitikas Jeffrey Halley.

„Jau dabar aišku, kad Europą apėmė antroji koronaviruso pandemijos banga, o naftos paklausos atsigavimas nebus toks, kokio tikėjosi rinka. Akivaizdu, kad vartojimas Europoje mažės“, – ekspertą pacitavo „Bloomberg“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį paskelbė „naują etapą“ kovoje su COVID-19 plitimu, kuris apims dalinį verslo uždarymą nuo penktadienio. Naujos ribojamosios priemonės galios bent iki gruodžio 1 dienos, pranešė prezidentas.

Vokietija paskelbė uždaranti daugybę viešųjų įstaigų dėl išaugusio COVID-19 atvejų skaičiaus.

Tuo tarpu JAV ketvirtadienį pasiekė dar vieną COVID-19 atvejų skaičiaus rekordą – šalyje užfiksuota daugiau nei 91 tūkst. naujų užkrato atvejų.

„Kai paklausos rodikliai vis dar atrodo silpni, vienintelis dalykas, kuris dabar gali palaikyti kainas, yra pasiūlos koregavimas. Rinka nori išgirsti iš OPEC+ kartelio lyderių Saudo Arabijos ir Rusijos, kad aljansas peržiūrės planuojamą gamybos kvotų padidinimą“, – pažymėjo Singapūre veikiančios konsultacijų bendrovės „Vandana Insights“ įkūrėja Vandana Hari.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)