Bendrovės pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus nuomone, naftos žaliavos kainą praėjusią savaitę veikė pranešimai apie didžiųjų valstybių sukauptas naftos atsargas, svarstomas galimybes atnaujinti investicijas į naftos žaliavos gavybą Kanadoje, taip pat pasikeitimai kapitalo rinkose.

Naftos žaliavos kainai perkopus 60 JAV dolerių už barelį ribą, rinkoje atsirado nuomonių, kad reikėtų atnaujinti investicijas į naftos žaliavos žvalgybos bei gavybos projektus Kanadoje, kurie buvo sustabdyti dėl pernelyg didelės rizikos investuoti esant mažai naftos žaliavos kainai. Finansinių operacijų saugumą fiksuojanti įmonė „UBS Security“ paskelbė, kad šiuo metu būtų palankus metas atnaujinti investicijas į Šiaurės Kanadoje randamos sunkiosios frakcijos naftos gavybą. Pagal 2008 metų skaičiavimus, investuoti į ateities naftos žaliavos gamybą pelninga, kai žaliavos kaina siekia 80-100 JAV dolerių už barelį. Ekspertai mano, kad dėl šiuo metu kritusių darbo jėgos ir eksploatacinių medžiagų, vertėtų perskaičiuoti investicijų galimybes Kanados telkiniuose.

Praėjusią savaitę naftos žaliavos kainą kėlė Kinijos pranešimas apie augančią naftos paklausą šalyje, kuri balandžio mėn. 3,9 proc. viršijo praeitų metų duomenis. Tai rodo, kad net esant dabartinei ekonominei situacijai, Kinijos ūkyje fiksuojamas kilimas. Šalis yra sukaupusi 38,6 mln. tonų naftos žaliavos. O dėl padidėjusios mažmeninės prekybos Kinijos produktų atsargos sumažėjo: benzino – 14 proc., dyzelino – 12 proc. Aktyvesnį vartojimą paskatino vartotojų lūkesčiai, kad naftos produktų kainos kils. Jos išaugo nuo birželio 1 dienos.

Praėjusį trečiadienį Libijos nacionalinės naftos korporacijos vadovas Shokri Ghanem pareiškė, kad metų pabaigoje naftos kaina gali siekti 90 JAV dolerių už barelį, o vidutinė 2009 metų kaina turėtų būti apie 80 JAV dolerių. Jo nuomone, šiuo metu naftos žaliavos kainos augimas neatspindi realios rinkos situacijos, kaina kyla dėl spekuliantų veiksmų, o ne dėl realaus jos poreikio. Tačiau S. Ghanem pabrėžė, kad pasaulio ekonomikai labiau žalinga yra maža naftos kaina, kuri mažintų investicijas į naftos žaliavos gavybą.

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos naftos pervežimo konsultacinė kompanija (UK Consultancy Oil Movement) paskelbė prognozę, jog birželio mėnesį OPEC eksportas augs ketvirčiu milijono barelių per dieną (iki 22,7 mln. barelių).

Praėjusią savaitę Roterdamo biržoje kilo produktų indeksai, sekdami naftos žaliavos rinkos tendencijomis. Benzino „Platts“ indeksas kilo 48,5 JAV doleriais, dyzelino „Platts“ – 29 JAV doleriais.

Didmeninėje prekyboje naftos produktų kainos buvo veikiamos pasaulinės naftos produktų rinkos pokyčių. Per pastarąją savaitę didmeninėje rinkoje litro benzino kaina išaugo 9 ct, dyzelinas pabrango 9 ct, dujų kaina nepakito.

Mažmeninėje naftos produktų prekyboje taip pat atsispindėjo naftos žaliavos ir didmeninės prekybos rinkų pokyčiai. Litro benzino kaina pakilo 9 ct, dyzelino – 9 ct, o dujų nekito.

„Šią savaitę mažmeninėje rinkoje gali išsilaikyti tos pačios tendencijos kaip ir praėjusią savaitę“, – teigė G. Bandzevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją