„Ką tik patvirtinta nauja ir pažangi Lietuvos energetikos strategija, kurioje numatyta įkurti nacionalinį energetikos žinių ir kompetencijų centrą. Inovacijos ir technologijos sparčiai keičia šiandienos energetiką, todėl mums reikalingas stiprus kompetencijų centras, kuris teiktų šiandienos aktualijas ir rytdienos pokyčius apimančius pažangius siūlymus sprendimų priėmėjams. Tai leis sėkmingai įgyvendinti ir nuolat tobulinti energetikos politiką“, - sako energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.

Lietuvos energetikos agentūra (toliau - LEA) perims dviejų šiuo metu veikiančių valstybės įmonių - Energetikos agentūros ir Lietuvos naftos produktų agentūros - vykdomas funkcijas, taip pat kitas naujas funkcijas, svarbias efektyvaus energetikos sektoriaus funkcionavimui.

LEA kaups, sistemins bei analizuos energetikos sektoriaus duomenis, koordinuos bei prižiūrės atnaujintos Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos įgyvendinimą, administruos energijos vartojimo auditus atliekančių specialistų bei atsinaujinančių išteklių energijos gamybos įrenginius montuojančių specialistų rengimo atestavimą.

Naujoji institucija taip pat teiks pasiūlymus, susijusius su moksliniais tyrimais ir eksperimentine plėtra energetikos bei tvarios aplinkos sektoriuose. LEA bus pavesta koordinuoti vėjo energetikos plėtrą Baltijos jūroje bei organizuoti su ja susijusias procedūras - tyrimus bei aukcionus.

LEA steigiama, įvertinus tokių Europos Sąjungos šalių, kaip Airija, Švedija, Danija, Suomija gerąją patirtį - šiose šalyse veikia panašaus profilio, energetikos sektorių prižiūrinčios institucijos.

Sujungus dvi valstybės įmones, bus užtikrinta efektyvesnė ir kokybiškesnė veikla. Siūlomais pokyčiais bus įgyvendintos ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijos dėl efektyvesnio ir skaidresnio valstybės įmonių veikimo bei didesnės atskaitomybės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)