Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pasidalijo skaičiavimais, kiek Lietuvoje kainuotų degalai, jei naftos kaina siektų 60, 30 arba 1 JAV dolerį už barelį. Pasak jo, net naftos kainoms nukritus iki neįsivaizduojamos žemumos (1 JAV doleris už barelį), degalinėse degalų kainų pasikeitimas būtų, vargu, matomas.

Ekonomistas skaičiuoja, kokią mokestinė našta yra apkraunami mažmeniniai degalų prekybininkai.

„Lietuviai labai jautriai reaguoja į faktą, kad nafta atpigo dvigubai ar net trigubai 2014 m., o kuro kaina degalinėse tiek pat nepinga. Tiesiog mes dažnai užmirštame, kad Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, mokesčiai kurui yra labai dideli: ypač didelis akcijas ir netgi pridėtinės vertės mokestis (PVM) yra skaičiuojamas nuo kainos, jau įskaičiavus akcizą, – portalui DELFI komentavo N. Mačiulis. – Mes mokame ne tik akcizą ir PVM, bet ir PVM nuo akcizo“.

Pasak jo, lengviausiai tai, kad degalinėse kainos taip stipriai nereaguoja į pasaulinės naftos kainos pasikeitimą, iliustruoja pavyzdys, kiek kainuotų degalai degalinėje, jei naftos kaina kristų beveik nieko nekainuotų.

„Sudedant fiksuotą akcizą, naftos perdirbėjo ir mažmeninio prekybininko maržą, pridėjus PVM ir akcizą, gautume 0,8 euro, net jei nafta nieko nekainuotų. O jei nafta kainuotų apie 60 JAV dolerių už barelį, tai tada benzino litras degalinėje kainuotų apie 1,2 euro”, – savo įžvalgomis dalijosi ekonomistas.

N. Mačiulis sutinka, kad kintamieji be mokesčių ir akcizo irgi galėtų šiek tiek keistis, pavyzdžiui, mažmenininko marža dėl sumažėjusių logistikos kaštų: „Bet čia kalbame apie kelius centus galutinėje kainoje, o perdirbėjo marža nelabai gali mažėti, nes perdirbėjo kaštai yra vienodai dideli, nepriklausomai nuo to, kiek kainuoja nafta“.

Po sankcijų Iranui panaikinimo pirmadienį naftos kainoms smukus dar žemiau, N. Mačiulis prognozuoja, kad tai tik trumpalaikis smukimas, o rekordiškai žemų kainų euforija turėtų praeiti.

„Manau, kad 1 ar 10 JAV dolerių už barelį kainos nelabai reikėtų tikėtis. 20 JAV dolerių taip pat mažai tikėtina. Net jei taip nutiktų, tai būtų labai trumpalaikis įvykis“, - kalbėjo jis.

Pasak ekonomisto, jau prie dabartinės kainos (mažiau nei 30 JAV dolerių už barelį) trečdalis pasaulio naftos gamintojų yra nepelningi, nebedidina savo investicijų ir netrukus turėtume pamatyti mažėjančią naftos pasiūlą, ir antrą šių metų pusmetį turėtume matyti 40 JAV dolerių už barelį viršijančią kainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)