Bendrovė, konkurse dalyvavusi kartu su partnere, Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“, teigia, kad konkursas vyko pažeidžiant viešųjų pirkimų procedūras, todėl Vilniaus apygardos teismo bus prašoma pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones – laikinai jas sustabdyti.

„Pateikėme svarius argumentus, kad „Amber Grid“ pirkimų komisija pasirinkdama ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą padarė grubių viešojo pirkimo procedūrų pažeidimų. Tačiau šios pretenzijos buvo atmestos be įtikinamų argumentų, todėl esame priversti per teismus įrodyti pažeidimus“, – pranešime sakė „MT Group“ direktoriaus pavaduotojas Simonas Kunickas.

Pirmąjį prašymą stabdyti konkursą teismas atmetė rugsėjo 2 dieną, tačiau tuomet „MT Group“ skundė sprendimą dėl konkurso laimėtojos „Alvoros“ atitikties nacionalinio saugumo kriterijams.

„MT Group“ praėjusią savaitę teigė, kad įmonės pasiūlymas turėjo būti pripažintas ekonomiškai naudingiausiu, už „Alvoros“ pasiūlymą jis buvo pranašesnis iš esmės visuose vertinimo srityse.

Pasak „MT Group“, „Alvora“ nepagrįstai gavo net 3 balus už pajėgumų paskirstymo planą, iš kurio „Alvora“ pašalino pirminėje paraiškoje nurodytus specialistus, nors jai už tai neturėjo būti suteikta nė vieno balo.

Tuo metu konkursą skelbusi „Amber Grid“ teigia, jog jį organizavo atsakingai, skatindama konkurenciją ir siekdama ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo.

GIPL rangovo konkursą laimėjo „Alvora“, veikianti kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“.

S. Kunickas praėjusią savaitę BNS sakė, kad bendrovei „Amber Grid“ buvo pateiktos trys „MT Group“ pretenzijos – dėl „Alvoros“ atitikties nacionaliniam saugumui ir procedūrinių pažeidimų. Gavusi „Amber Grid“ atsakymus dėl dviejų paskutinių pretenzijų, kurie įmonės netenkino, ji nutarė kreiptis į teismą.

Komisijos vadovas Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis tuomet BNS sakė, kad sandoris leistas „su labai aiškiomis rekomendacijomis dėl galimų rizikų suvaldymo priemonių“.

„MT Group“ ir „Rafako“ vyriausybinės komisijos prašė pakartotinai vertinti „Alvoros“ atitiktį nacionaliniam saugumui, tačiau komisija nematė pagrindo tai daryti.

Dėl konkurso baigties į Vyriausybės strateginių įmonių sandorius tikrinančią komisiją ir „Amber Grid“ kreipėsi ir Kauno bendrovė KRS, kartu su Baltarusijos „Beltruboprovodstroj“ pasiūliusi mažiausią kainą (74,9 mln. eurų be PVM) bet pašalinta dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.

„Amber Grid“ šią savaitę ketina pasirašyti 79,85 mln. eurų (96,6 mln. eurų su PVM) vertės sutartį su „Alvora“, o oficiali statybų pradžia numatoma spalio 7 dieną.

GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“. Numatoma, kad dujų jungtis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

Visa projekto vertė – 500 mln. eurų, investicijos vien Lietuvoje sieks iki 136 mln. eurų.

Pastačius jungtį, Baltijos šalių kryptimi bus galima transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.