„Moldovagaz“ pervedė „Gazprom“ mokėjimą už gamtines dujas, sunaudotas šių metų spalio mėnesį ir pirmąją lapkričio pusę“, – parašė V. Čebanas.

Kiek anksčiau penktadienį Moldovos vyriausybė priėmė nutarimą dėl lėšų pervedimo „Moldovagaz“ įsiskolinimui „Gazprom“ sumokėti.

Pagal priimtą dokumentą, Finansų ministerija iš biudžeto lėšų valstybės įmonei „Energocom“ pervedė 1,39 mlrd. lėjų.

Tada „Energocom“ pasirašė sutartį su „Moldovagaz“, pagal kurią išpirko dalį kitos valstybinės įmonės – „Termoelectrica“ – skolos (1,33 mlrd. lėjų, apie 75 mln. JAV dolerių).

Taigi Moldovos dujų bendrovė gavo lėšų ir galėjo atsiskaityti su „Gazprom“ už spalį patiektas dujas bei sumokėti 50 proc. avansą už lapkritį.

„Energocom“ ir „Termoelectrica“ sudarys susitarimą dėl skolos, kurią „Termoelectrica“ sukaupė 2002–2008 metais, grąžinimo grafiko.

Skola susidarė dėl grynųjų trūkumo bendrovėje „Moldovagaz“, nes įmonė dujas pirko po 790 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų, o vartotojai mokėjo pagal seną –150 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų – tarifą.

Ankstesnė sutartis su „Gazprom“ baigėsi rugsėjo 30 dieną, o naujoji įsigaliojo lapkričio 1-ąją. Spalį „Moldovagaz“ dujas pirko pagal laikiną sutartį tarptautinės rinkos kainomis. Pasirašius naują sutartį, vartotojams taikomi tarifai suderinti su sutarties sąlygomis ir padidėjo 2,4 karto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)