Koncerno atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas pirmadienį pareiškė, kad „Gazprom“ po 48 valandų nutrauks dujų tiekimą Moldovai, jei ji nesumokės už tiekimą pagal praėjusį mėnesį sudarytą kontraktą.

Moldovos vyriausybės vicepremjeras Andrejus Spinu antradienį spaudos konferencijoje pareiškė, kad jo vyriausybė „suteiks pagalbą“ „Gazprom“ patronuojamajai įmonei „Moldovagaz“ apmokant skolą.

„Moldovagaz“ yra bendra įmonė, kurios dalininkai – „Gazprom“, Moldovos vyriausybė ir tarptautinės bendruomenės nepripažįstamos Padniestrės pramonės ministerija.

A. Spinu pridūrė, kad sprendimas subsidijuoti skolą buvo paskelbtas pirmadienį „Moldovagaz“ stebėtojų tarybos posėdyje, kuriame dalyvavo ir „Gazprom“ atstovas.

„O tuomet vakare gavome įspėjimą apie skolos sumokėjimą per 48 valandas“, – pridūrė A. Spinu.

„Apgailestaujame, kad „Gazprom“ taip pasielgė, žinodama, kad skola bus grąžinta“, – pareiškė jis.

A. Spinu teigimu, skola siekia daugiau nei 66 mln. eurų (74 mln. JAV dolerių).

Pasak vicepremjero, pinigai „Moldovagaz“ bus pervesti ketvirtadienį.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“, Moldovos Infrastruktūros ir teritorinės plėtros ministerijos spaudos tarnyba informavo, jog trečiadienį A. Spinu su „Gazprom“ atstovais aptars situaciją dėl „Moldovagaz“ skolos grąžinimo.

„A. Spinu kalbėsis su „Gazprom“ vadovais, kad ši problema būtų išspręsta. Šiai skolai sumokėti prireiks kelių dienų“, – pranešė spaudos tarnyba.

Vicepremjeras taip pat pranešė, kad lapkričio 24 dieną bendrovėje „Moldovagaz“ numatytas susitikimas, kuriame dalyvaus ir „Gazprom“ atstovas.

„Labai gaila, kad susiklostė tokia situacija, Vyriausybė įsipareigojo padėti „Moldovagaz“ išspręsti grynųjų pinigų trūkumo problemą, susidariusią dėl dujų importo kainų ir tarifų vartotojams spalio ir lapkričio mėnesiais skirtumo. „Gazprom“ žinojo, kad mes stengiamės išspręsti šią problemą“, – pridūrė A. Spinu.

Tuo tarpu S. Kuprijanovas trečiadienio rytą pareiškė, kad laukiamas mokėjimas už dujas iš Kišiniovo dar nėra gautas.

„48 valandų laikotarpis po pranešimo apie tiekimo nutraukimą dėl įsiskolinimo baigiasi trečiadienį vidurnaktį“, – pareiškė S. Kuprijanovas, leisdamas suprasti, kad „Gazprom“ gali nutraukti dujų tiekimą Moldovai.

Moldova ir „Gazprom“ po didelių nesutarimų dėl dujų kainų kilimo praėjusio mėnesio pabaigoje penkeriems metams pratęsė sutartį dėl dujų tiekimo.

Susidūręs su dujų trūkumu, Kišiniovas paskelbė nepaprastąją padėtį ir pirmą kartą pasirašė dujų tiekimo sutartį su kita šalimi nei Rusija.

Moldova tradiciškai gaudavo dujas iš Rusijos per Padniestrės regioną ir Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)