Jau savo pasisakymo pradžioje jis sukritikavo Andriaus Kubiliaus Vyriausybės skaičiavimus dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) elektros savikainos.

„Deja, tokie vertinimai buvo už uždarų durų“, - sakė A. Butkevičius, pažymėdamas, esą savikainos skaičiavimai kažin, ar atitiko realybę.

Jis pakartojo, kad šiuo metu laukiama Latvijos ir Estijos atsakymų dėl VAE.

„VAE projektas turi partnerius – Latviją ir Estiją. (...) Laukiame jų nuomonės ir sprendimo. Neužkertame kelio atominei energetikai Lietuvoje“, - sakė A. Butkevičius.

Energetikos institutas: biokuras pigiau už VAE

Po premjero pasisakymo pristatytos Lietuvos energetikos instituto įžvalgos dėl šalies energetikos ateities.

Instituto mokslininkų skaičiavimais, VAE gaminamos elektros savikaina bus pastebimai didesnė, nei elektros kainos „Nordpool“ rinkoje. Be to, elektros gamyba iš biokuro esą galėtų būti efektyvesnė ir pigesnė.

„Dirbant baziniu režimu, biokuro termofikacinės elektrinės butų pranašesnės už VAE“, - Seimo tribūnoje kalbėjo Lietuvos energetikos instituto atstovas Arvydas Galinis. Tiesa, jis pridūrė, kad biokuro termofikacines elektrines veiks tam tikrai apribojimai, nors biokuro sektorius esą galėtų būti sėkmingai priderintas ir prie VAE.

Pasak jo, skaičiuojant energetikos perspektyvas, numatyta, kad būtų ribojamas elektros energijos importas. Tuo tarpu „lanksčiame nebranduoliniame scenarijuje“ esą taikyti ne tokie griežti apribojimai.

A. Galinis ne sykį išskyrė „lankstaus nebranduolinio scenarijaus“ privalumus. Tuo tarpu VAE esą kelia daug papildomų klausimų, rizikų bei veikiausiai gamintų brangesnę elektrą, nei ta, kuri būtų prieinama rinkoje.

Galimybės atpiginti VAE elektrą: didesnis latvių, estų ir „Hitachi“ indėlis?

Premjeras A. Butkevičius po šių įžvalgų pristatymo žurnalistams pakartojo, kad pagal dabartinius skaičiavimus, VAE elektros gamybos savikaina būtų didesnė nei „Nordpool“ rinkoje. Esą VAE projekto tęstinumą sąlygotų šios savikainos sumažinimas.

„Aiškiai yra pabrėžta, kad turi būti gamybos kaštai mažesni. Kad „Nordpool“ sistemoje šita įmonė gamintų konkurencingą elektros energiją“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Premjeras pažymėjo, kad studija atlikta „ne dėl kritikos“, o todėl, kad latviai ir estai prašė konkrečių paskaičiavimų, parodančių VAE rentabilumą.

Pasak jo, jau kitą savaitę vyks susitikimas su Latvijos ir Estijos atstovais. Tai turėtų būti ministrų bei energetikos kompanijų vadovybės diskusijos.

Energetikos instituto atstovas A. Galinis nurodė, kaip būtų galima siekti A. Butkevičiaus trokštamos mažesnės VAE elektros savikainos. Tiesa, šie variantai turbūt nenudžiugins nei Latvijos, nei Estijos, nei „Hitachi“.

„Mažinimo rezervai galėtų būti kad ir tos pačios VAE aikštelės didesnis įvertinimas, galbūt partnerių prisidėjimas prie infrastruktūros išlaidų. Galbūt patys japonai sutiktų kad ir tą pačią įrangą tiekti pigiau ar patys investuoti. Pagrindinis dalykas, mano nuomone, yra tas, kad kiek bekainuotų ta VAE – kad jos našta negultų ant šalies vartotojų pečių paslėpta ar atvira forma“, - teigė mokslininkas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (777)