Tai pareiškė Baltarusijos diplomatijos vadovas Vladimiras Makėjus, po to, kai Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius paragino Minską atsižvelgti į tarptautinių ekspertų rekomendacijas, įskaitant streso testus.

„Kas dėl europinio reguliuotojo ENSREG vizito, taip pat DG Energy – Europos Komisijos atstovų (EK Energetikos generalinis direktoratas – BNS), – mes pasirengę juos priimti artimiausiu metu“, – bendroje spaudos konferencijoje Minske sakė V. Makėjus.

Jis pabrėžė, kad jokia kita šalis taip nėra susirūpinusi AE saugumu, kaip Baltarusija.

L. Linkevičius teigė, kad abiejų šalių vertinimai Astravo AE atžvilgiu skiriasi, tačiau jis pabrėžė, kad Lietuva siekia jėgainės saugumo užtikrinimo ne vien sau – tai daroma „bendrų interesų vardan“.

„Viešai buvo pasakyta, kas yra konstruktyvu, priimti ir Energetikos direktorato ir ENSREG atstovus artimiausiu metu, kaip mes supratome, ir kad jie kartu pasižiūrėtų į tas tarptautinių organizacijų rekomendacijas, išskirtų tas, kurias tiesiog būtina įgyvendinti prieš paleidžiant šią elektrinę – toks ir buvo tikslas, tą aš deklaravau prieš važiuodamas“, – po spaudos konferencijos žurnalistams sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad jokia kita šalis taip nėra susirūpinusi AE saugumo užtikrinimu, kaip Baltarusija.

„Esame visiškai atvirai pasirengę aptarimui visų aspektų, kurie kelia susirūpinimą mūsų partneriams. Noriu dar kartą pabrėžti, kad niekas taip nėra suinteresuotas statomos elektrinės saugumo užtikrinimu, kaip Baltarusija. Mes jau išgyvenome Černobylio tragediją, žinome, ką tai reiškia. (...) Visos rekomendacijos, kurias išsakys mūsų partneriai, bus atidžiai įvertintos“, – kalbėjo baltarusių ministras.

L. Linkevičius pabrėžė, kad abiejų šalių vertinimai Astravo AE atžvilgiu skiriasi, o Lietuva jėgainės saugumo užtikrinimo siekia „bendrų interesų vardan“.

„Viešai buvo pasakyta, kas yra konstruktyvu, priimti ir Energetikos direktorato ir ENSREG atstovus artimiausiu metu, kaip mes supratome, ir kad jie kartu pasižiūrėtų į tas tarptautinių organizacijų rekomendacijas, išskirtų tas, kurias tiesiog būtina įgyvendinti prieš paleidžiant šią elektrinę – toks ir buvo tikslas, tą aš deklaravau prieš važiuodamas“, – po spaudos konferencijos žurnalistams sakė ministras.

Jis teigė pajutęs, kad Baltarusijos požiūris į patį dialogo poreikį pasikeitė.

„Kiek tai pavyks įgyvendinti, žinoma, čia kitas klausimas, bet tą politinę valią bent jau pajutau, nes anksčiau nebūdavo šiais klausimais apskritai jokio sutarimo. Aštriai kėliau šitą klausimą ir man pasirodė, kad ir ministras pirmininkas mane suprato ir, kaip matote, kolega suprato“, – kalbėjo L. Linkevičius.

V. Makėjus negalėjo tiksliai atsakyti, kada bus tiksliai įjungtas pirmasis Astravo AE reaktorius. Kartu jis pabrėžė, kad nėra girdėjęs tarptautinių ekspertų pareiškimų, jog jėgainė nėra saugi.

„Niekur nesu matęs atitinkamų tarptautinių organizacijų, atsakingų už energetikos klausimus, išvadų, kuriose tokiu ultimatyviu tonu būtų sakoma, kad atominės elektrinės statyba Astrave yra nesaugi ir pavojinga“, – kalbėjo V. Makėjus.

Jis neatsakė į klausimą, kokį poveikį Baltarusijai turės Lietuvos sprendimas neįsileisti Astravo elektros.

L. Linkevičius anksčiau yra minėjęs, kad Lietuvos požiūris į Astravo jėgainę nesikeičia, bet dabar būtina daryti viską, užtikrinant jos saugumą.

Astravo AE streso testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“. Jų rezultatus vertino Europos Komisijos ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) sudaryta tarptautinių ekspertų darbo grupė.

2018 metų liepą ENSREG parengta ataskaita atskleidė nemažai projekto trūkumų, tuomet skelbė Lietuvos URM.

Pernai vasarį Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo) šalys Ženevoje paskelbė, kad netoli AE statybų aikštelė buvo parinkta netinkamai, pažeidžiant konvenciją.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo jėgainės kritikė – jos teigimu, objektas statomas nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)