Tokio sutaupymo nepakanka, kad būtų verta atnaujinti diskusijas dėl atominės energijos atsisakymo, atsižvelgiant į pasiektą sutarimą šia tema, sakė jis per diskusiją su piliečiais vyriausybės atvirų durų dieną.

Buvusi kanclerė Angela Merkel inicijavo teisės aktą, kuriuo numatoma iki šių metų pabaigos sustabdyti branduolinės energijos naudojimą po 2011 metais įvykusios Fukušimos branduolinės katastrofos, o didžioji dalis visuomenės tam pritarė. Tačiau baiminantis, kad šią žiemą, sumažėjus rusiškų dujų tiekimui, gali kilti energetikos krizė, požiūris keičiasi, o pačios trijų šalių koalicijos nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė.

Žaliųjų partijos nariui R. Habeckui oponuojantis finansų ministras Christianas Lindneris iš verslui palankių Laisvųjų demokratų partijos pakartojo savo poziciją, kad būtų geriau ribotam laikui pratęsti atominių elektrinių gyvavimo laiką, o ne vėl įjungti anglių elektrines. Pasak jo, dabartinėmis aplinkybėmis elektrinių darbas galėtų būti pratęstas „keleriems metams“.

Atskirai nuo diskusijų dėl dujų taupymo priemonių R. Habeckas teigė, kad yra pasirengęs pratęsti vienos Bavarijos atominės elektrinės eksploatavimo laiką, jei streso testai parodytų, kad tai būtina siekiant užtikrinti elektros tinklo stabilumą ir tiekimą žiemą.

R. Habeckas kritikavo šią pietinę žemę ir gamybos regioną, kuris yra priklausomas nuo dujomis kūrenamų elektrinių ir turi nedaug anglimi kūrenamų elektrinių, kad galimai prisidėjo prie problemų, nes nesugebėjo padidinti vėjo energijos gamybos ir sustiprinti tinklų.

Tai, kad Vokietija turi tiekti elektrą Prancūzijai dėl sumažėjusios branduolinės energijos gamybos, yra dar vienas veiksnys negrįžti prie atominių elektrinių.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sakė, kad streso testų rezultatai turėtų būti pateikti mėnesio pabaigoje arba kito mėnesio pradžioje, ir tik tada bus priimtas sprendimas.

Pasak jo, padėtis Prancūzijoje, kur beveik pusė reaktorių neveikia dėl korozijos ir techninės priežiūros sunkumų, parodė, kokia problemiška yra ši technologija.

Naujos elektrinės buvo tokios brangios, kad išaugino elektros energijos kainas žymiai labiau nei atsinaujinantys energijos šaltiniai, sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją