Prieš keturis mėnesius, rugpjūčio 17 dienos vakare, prekybos centrai išjungė pusę šviesų, sustabdė oro kondicionierius, nes elektros kaina rinkoje šoktelėjo iki rekordinių 4 eurų už kilovatvalandę. Tiesa, tiek elektra kainavo trumpai – tik vieną valandą, o įprasta kaina laikėsi apie 50 centų.

Rugsėjį vidutinė mėnesio kaina buvo apie 36 centai už kWh, spalį – 19 centų, o lapkritį – beveik 23 centai. Gruodžio 26-osios naktį „Nord Pool‟ biržoje kilovatvalandė kainavo 2 centus, gruodžio 27-osios paryčiais – pusę cento, o gruodžio 31-osios naktį elektra protarpiais kainavo minus 0,004 cento už kWh. Priežasčių tam yra kelios.

„Kalėdinis laikotarpis, beveik visa Europa švenčia, sumažėjusios gamybos apimtys, mažiau reikia elektros‟, – sako Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Antroji priežastis, anot jo, yra gamtinės sąlygos – stipresnis vėjas.

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijos prezidentas Martynas Nagevičius sako, kad pastarosiomis naktimis vėjo elektrinės gamino daugiau kaip 500 megavatvalandžių elektros.

„Tai yra beveik daugiau nei trečdalis naktinio poreikio‟, – pažymi jis.

Skandinavijos šalyse, iš kurių Lietuva perka elektrą, veikia hidroelektrinės. Švedai po remonto dar įjungė atominę jėgainę. Taigi, elektros Europoje pagaminama daugiau, o suvartojama mažiau.
Elektra, laidai, elektros linijos, stulpai, saulėlydis, energija

Nors elektros kaina naktimis kartais arti nulio, daugumai Lietuvos vartotojų iš to naudos mažai, išskyrus kelis procentus gyventojų, turinčių vadinamuosius biržinius planus.

„Gali pasikrauti savo elektromobilį labai pigiai, jiems yra tokia nauda. Gali įsikrauti akumuliatoriaus baterijas, jeigu tokias turėtų‟, – vardija M. Nagevičius.

Naudos gali turėti vartotojai, pasirinkę planus, kai mokama pagal mėnesio kainos vidurkį.

„Tai jiems šiek tiek ta viena valanda sumažina mėnesinį rinkos vidurkį. Tai irgi jiems yra gera naujiena‟, – sako ekspertas.

Dauguma vartotojų turi ilgalaikius planus fiksuotais tarifais, jiems trumpalaikis pigimas ar brangimas atsilieps mažiau.

V. Poderys savo ruožtu sako, kad tokių svyravimų ateityje daugės.

„Jų skaičius didės, taip pat ir jų amplitudė, dėl to, kad saulės ir vėjo daugės, o mažės dujinės generacijos, kuri yra dažniausiai nuolatinė‟, – sako V. Poderys.

Pasak LNK, todėl vis perspektyvesnis bus išmanus elektros vartojimas, pavyzdžiui, biržos planas arba elektros akumuliatoriai, kuriuos galima įkrauti naktį, o elektrą vartoti dieną.

„Visi turbūt būtų suinteresuoti, kad šie metai būtų šilti, vėjuoti ir upėse būtų daug vandens‟, – sako M. Nagevičius.

Tačiau prognozuojama, kad nepaisant trumpalaikių elektros kainų kritimų iki nulio, vidutiniškai aukšti elektros tarifai dar laikysis visus kitus metus.

„Delfi“ penktadienį skelbė, kad gruodžio 31-osios naktį 4–6 valandomis elektros kaina biržoje, Lietuvos kainų zonoje svyruoja nuo -1 iki -4 centų už megavatvalandę (MWh). Vidutinė paros kaina šeštadienį yra, nors ir teigiamų kainų zonoje, bet žemiausia per visus 2022 metus – 11,46 euro už MWh. Žema elektros kaina šeštadienį yra daugelyje Europos šalių.

Čia galite pažiūrėti LNK video: