Jo teigimu, tokios šalys dabar yra prieš dilemą: netekti rusiškų dujų arba pažeisti sankcijas.

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas pabrėžia, kad Vokietijos (bei kitų ES šalių) įmonės neturi galimybės atsiskaityti už rusiškas dujas rubliais, nes negali įsigyti rublių dėl Rusijos centriniam bankui taikomų ES sankcijų.

„Tad Vokietijos įmonės perveda eurus į savo sąskaitas, esančias „Gazprombank“, kuriam nėra taikomos ES sankcijos („Gazprombank“ yra pritaikyta išimtis). Tada „Gazprombank“, Vokietijos įmonių prašymu, pakeičia eurus į rublius ir perveda juos į Vokietijos įmonėms naujai atidarytas rublines sąskaitas.

Vokietijos įmonės, naudodamos savo rublines sąskaitas, perveda rublius „Gazprom“ už rusiškas dujas, tuo paklusdamos Putino reikalavimui mokėti už dujas rubliais“, – feisbuke dėsto Ž. Mauricas.

Luminor, Mauricas

Remdamasis žiniasklaida jis atkreipia dėmesį: Europos Komisija pareiškė, kad tokia schema reikštų ES sankcijų pažeidimą, nes šioje schemoje dalyvauja sankcionuotas Rusijos centrinis bankas.

„Tad už rusiškas dujas rubliais atsiskaityti norėjusios Vokietijos bei kitų ES šalių įmonės pateko tarp kūjo ir priekalo, nes pasirinkimai yra du:

1. Arba atsisakyti mokėti už rusiškas dujas rubliais, rizikuojant, kad Rusija, kaip Lenkijos ir Bulgarijos atveju, užsuks dujas.

2. Arba sutikti su Putino reikalavimu ir mokėti už rusiškas dujas rubliais, rizikuojant pažeisti ES sankcijas“, – alternatyvas nurodo ekonomistas.

Pasak jo, kol kas yra laukiama detalesnių nurodymų iš ES, bet jis tikisi, „kad ES užteks drąsos ir tokia schema bus pripažinta kaip ES sankcijų Rusijai apėjimas“, priduria Ž. Mauricas.

Žygimantas Mauricas

„Delfi“ primena, kad Maskva nuo trečiadienio nutraukė dujų eksportą į Lenkiją, motyvuodama, kad ši šalis atsisako mokėti už dujas rubliais. Dujų tiekimas sustabdytas ir Bulgarijai, ypač priklausomai nuo rusiškų dujų.

Ž. Maurico įrašas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją