Pagal UAB "Litesko" skaičiavimus, Marijampolėje centralizuotai tiekiamos šilumos kaina be 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) turėtų išaugti nuo 18,53 cento už kilovatvalandę, šiluminės energijos - iki 28,53 cento. Tai būtų vienas didžiausių tarifų šalyje.

Kaip teigė "Litesko" komercijos direktorius Svajūnas Juodka, kainų šuolis susijęs, pirma, su gamtinių dujų brangimu, nes jų kaina per pastaruosius trejus metus šoktelėjo daugiau nei 3 kartus ir, antra, su šiluminės energijos vartojimo mažėjimu. Toks šilumos brangimas per mėnesį marijampoliečių kišenes papildomai palengvintų maždaug 100 - 150 litų.

Numatomos naujos kainos sukėlė nemažą gyventojų pasipiktinimą ir paskatino vietinės savivaldybės administraciją kreiptis į nepriklausomą energetikos reguliavimo ekspertą dr. Vygintą Sidzikauską su prašymu išsiaiškinti, ar pagrįstai planuojama šilumos kainą padidinti iškart 53 proc.

"Manyčiau, Marijampolėje šiluma galėtų brangti tik 25 proc., nes "Litesko" nepagrįstai nurodo, kad pardavimo apimtis sumažėjo 10,4 proc., nors, mano skaičiavimais, nuosmukis sudarė tik 0,3 proc. Be to, perdėtai yra padidintos šilumos perdavimo, pardavimo bei gamybos kainos", - paaiškino V.Sidzikauskas.

Atsižvelgdama į eksperto nuomonę, Marijampolės savivaldybės taryba pentadienį nutarė nuo spalio mėnesio nustatyti tokias šilumos kainas, kokias savo kainų perskaičiavimo ekonominiame pagrindime pateikė V.Sidzikauskas - kilovatvalandė šiluminės energijos turėtų kainuoti 23,19 cento be PVM. Naują kainą pasiūlyta tvirtinti Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai.