„Didelė dalis elektros energijos Europoje gaminama iš gamtinių dujų. Aišku gerai, kad numatyta daugiau lėšų į atsinaujinančią energetiką, elektros energijos kaupimo, tiekimo infrastruktūros vystymą, nes visa Europa ir Lietuva atsilieka šiose investicijose. Akivaizdu, kad daug kur buvo pražiopsotas laikas greičiau atsisakyti bet kokių energetinių bambagyslių su Rusija“, – trečiadienį surengtoje „Swedbank“ ekonomikos apžvalgoje sakė N. Mačiulis.

Ekonomistas sutinka, kad toks sprendimas Europai turėtų reikšmingą finansinę įtaką. Tačiau, jis įsitikinęs, kad žvelgiant į ateities perspektyvą, tai būtų itin atsiperkanti investicija.

„Manau, kad tai Europa padarys per artimiausius kelerius metus. Artimiausi dveji metai bus brangūs, bet ne tokie jau brangūs vertinant, kokią ramybę ir energetinę nepriklausomybę tai gali užtikrinti ilguoju laikotarpiu“, – tikino N. Mačiulis.

ELTA primena, kad Latvijos gamtinių dujų saugyklos operatorius šeštadienį pranešė, jog rusiškų dujų importo visiškai atsisakė visos trys Baltijos valstybės. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį taip pat paragino likusias ES nares pasekti Baltijos šalių pavyzdžiu.
JAV jau anksčiau uždraudė rusiškos naftos ir dujų importą.

Europos Komisija (EK) antradienį pasiūlė naują sankcijų Rusijai paketą, kuris apimtų anglių importo draudimą ir neleistų Rusijos laivams įplaukti į Europos uostus.

Taip pat EK siūlo išplėsti asmenų sąrašą, kuriems taikomos sankcijos bei sankcijas dar keturiems svarbiems Rusijos bankams, įskaitant antrą pagal dydį šios šalies banką VTB.

ES iš Rusijos praėjusiais metais importavo apie 40 proc. visų savo sunaudojamų gamtinių dujų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją