„Turime rimtai imtis šio reikalo ir viską užbaigti. Baigti šią biurokratiją, išspręsti ją iš esmės. Ir AE turi veikti visu pajėgumu. Taip pat ir tas uodegas reikia prikirpti“, – sakė A. Lukašenka, priimdamas naująjį už energetiką atsakingą vicepremjerą Petrą Parchomčiką.

Valstybės vadovą cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Netrukus po to Baltarusijos energetikos ministerijos spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriuo nurodė, kad branduolinės jėgainės pirmojo energijos bloko remontas baigtas.

„Vykdant planinius darbus buvo atliktas reaktoriaus pagrindinės įrangos, turbinos generatoriaus ir pagrindinių cirkuliacinių siurblių remontas. Atliktas pirmasis panaudoto branduolinio kuro perkrovimas – pagal taisykles pakeistos 48 iš 163 branduolinio kuro rinklių. Taip pat buvo patikrinta apie 3 tūkst. technologinių sistemų ir įrangos vienetų. Šiuo metu energijos bloke atliekami įprastiniai paruošiamieji paleidimo darbai, reaktorius bus įjungtas, didinama galia, jis bus vėl įjungtas į energetikos sistemą“, – teigiama pranešime.

Ministerija balandžio 25-ąją pranešė, jog Astravo AE pirmasis energijos blokas atjungiamas nuo šalies energetikos sistemos pirmajam planiniam remontui, kurį buvo tikėtasi pabaigti per maždaug 80 dienų.

Rusijos valstybinės energetikos korporacijos „Rosatom“ statomos Astravo AE pirmasis reaktorius buvo fiziškai įjungtas 2020 metų rugpjūtį, jo pramoninių bandymų etapas pradėtas užpernai gruodį ir truko beveik pusmetį, pramoninis (komercinis) naudojimas pradėtas pernai birželį.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du vienodos galios rusiško VVER projekto reaktorius – po beveik 1,2 gigavato. AE statyba finansuojama Rusijos valstybine 10 mlrd. JAV dolerių dydžio paskola.

Minskas anksčiau skelbė, kad Astravo AE antrojo reaktoriaus pramoninis naudojimas bus pradėtas šių metų pabaigoje, o jo parengtis vasaros pradžioje buvo įvertinta 96 procentais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)