Anot bendrovės, šios sąlygos telkėjui galios bandomuoju laikotarpiu – pirmuosius 12 veiklos mėnesių, sudarius bendradarbiavimo sutartį.

„Valdydami elektros sistemą turime užtikrinti, kad elektros gamyba nuolatos atitiktų vartojimą. Tai vadinama balansavimu ir iki šiol šis procesas Lietuvoje vyko tik elektros gamybos pusėje bei su kaimyninėmis sistemomis. Tačiau šiuolaikinės technologijos leidžia prireikus mažinti vartojimą ir toks balansavimas gali būti greitas ir efektyvus, o vartotojams sudaryti papildomas sąlygas sumažinti energijos kaštus.

Dabar žengiame pirmuosius žingsnius kartu su paklausos telkėjais, kurie padeda įgyvendinti balansavimo uždavinį, apjungdami didelę grupę vartotojų“, – sako „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Donatas Matelionis.

Atlikus balansavimo paslaugai reikalingus bandymus, balansavimo rinkoje veiklą pradeda pirmasis nepriklausomas paklausos telkėjas – bendrovė „Fusebox“.

„Mūsų įranga suteikia vartotojams naujus įrankius, kuriais jie gali mažinti energijos suvartojimą didžiausios paklausos laikotarpiais mainais į finansines paskatas. Dalyvauti gali visos įmonės, turinčios elektros įrenginius, kuriuos galima trumpam išjungti arba sumažinti jų apkrovą, nedarant įtakos kasdienei veiklai. Lengviausiai balansavimo paslaugos teikimą gali užtikrinti aušinimo įranga, šaldymo kompresoriai, siurbliai, akumuliatoriai, elektrinis šildymas, taip pat įvairūs pramoniniai prietaisai, tokie kaip smulkintuvai ir trupintuvai.

Įmonės, dalyvaujančios paklausos telkime, gali padidinti savo energijos vartojimo efektyvumą, mažinti CO2 išmetimus ir įgyti konkurencinį pranašumą rinkoje“, – sako „Fusebox“ strateginių partnerysčių vadovas Edvardas Norkeliūnas.

„Litgrid“ šiuo metu taip pat bendradarbiauja su nepriklausomo elektros energijos paklausos telkimo leidimus turinčiomis įmonėmis „Enefit“ ir „Balancy grid“. Su jomis šiuo metu taip pat vykdomi paruošiamieji darbai dėl balansavimo paslaugos teikimo.

Lietuvos rinkos dalyvių balansavimo energijos pasiūlymai yra aktyvuojami bendroje Baltijos balansavimo rinkoje, kurie skirti balansuoti Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemas kartu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją