Skelbiama, kad gegužės mėnesio vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje siekė 78 Eur/MWh. Tai 16 proc. daugiau nei balandžio mėnesį, kai kaina buvo 67 Eur/MWh.

Pasak „Litgrid“ Strategijos departamento direktoriaus Liutauro Varanavičiaus, įtakos kainos ūgtelėjimui turėjo mažesnė hidroelektrinių ir branduolinių jėgainių gamyba regione.

„Nors gegužę kainos šiek tiek augo dėl pasibaigusių pavasarinių potvynių ir vykstančių kasmetinių branduolinių jėgainių remontų Skandinavijoje, daugiausia dėmesio elektros rinkose sulaukė saulės elektrinių rekordai. Saulės jėgainių įrengtoji galia sparčiai auga dar nuo praėjusių metų, tačiau žiemą ir pirmoje pavasario pusėje tik retkarčiais užfiksuodavome jų gamybos potencialą dėl prastų oro sąlygų.

Gegužę orai saulės jėgainių gamybai buvo itin palankūs, nes didžiąją dalį mėnesio buvo giedra, o vidutinė oro temperatūra siekė apie 13°C. Kol mūsų nepasiekė vasaros karščiai, saulės elektrinių efektyvumas išlieka aukštesnis, o nuostoliai mažesni“, – sakė L. Varanavičius.

Pasak jo, dėl palankių orų ir nuolat augančio saulės elektrinių skaičiaus per mėnesį saulės jėgainių valandinės generacijos rekordas buvo pagerintas net septynis kartus, o paskutinį kartą – gegužės 31 dieną, kai gamyba siekė 528 MW.

Iš viso per mėnesį saulės elektrinės pagamino 100 GWh energijos, dukart daugiau nei balandį, kai saulės generacija jau buvo aplenkusi praėjusių metų vasaros mėnesių rodiklius.

„Svarbu paminėti, kad šylant orams paprastai mažėja vėjo jėgainių gamyba, tačiau gegužę pasitaikė ir itin vėjuotų dienų. Pavyzdžiui, paskutinę mėnesio dieną 16 valandą vėjo jėgainės gamino net 716 MW, o kartu su saulės gamyba užtikrino net 82 proc. Lietuvos suvartojimo (...)“, – sakė bendrovės Strategijos departamento direktorius.

Saulės gamyba išaugo 50 proc.

Elektros gamyba per mėnesį Lietuvoje mažėjo 1 proc., o vietos elektrinės užtikrino 44 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per gegužę buvo pagaminta 391 GWh elektros energijos.

Skelbiama, kad vėjo elektrinės gegužę gamino 27 proc. mažiau nei balandį, jų generacija mažėjo nuo 166 GWh iki 122 GWh. Vėjo jėgainių gamyba sudarė 31 proc. visos vietos gamybos Lietuvoje. Dar penktadalį pagamino hidroelektrinės, kurių gamyba išliko panaši kaip ir mėnesį prieš tai – apie 80 GWh.

Labiausiai kito saulės jėgainių generacija, ji padidėjo beveik dvigubai nuo 51 GWh iki 100 GWh ir sudarė 26 proc. vietos gamybos. Dar apie 23 proc. generavo šiluminės ir kitos elektrinės, kurių suminė gamyba mažėjo 10 proc. nuo 101 GWh iki 91 GWh.

Tuo metu bendras importo srautas sudarė 65 proc. šalies poreikio. Importas į Lietuvą siekė 722 GWh, palyginti su balandžio duomenimis, jis mažėjo 10 procentų nuo 805 GWh. Gegužę importas iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį siekė apie 59 proc., iš Latvijos – 37 proc., iš trečiųjų šalių – 0 proc., o iš Lenkijos importuoti apie 3 procentai.

Eksportas gegužę mažėjo 38 proc., palyginti su balandžio mėnesiu nuo 233 GWh iki 146 GWh. Didžiausia eksporto dalis buvo nukreipta į Lenkiją – 98 proc., o likę 2 proc. – į Latviją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją