Pasak „Litgrid“, bendras importo srautas praėjusias dvi savaites išliko stabilus ir siekė du trečdalius bendro šalies suvartojimo.

Gruodžio 21–27 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kaina Lietuvoje siekė 31,9 euro už megavatvalandę (MWh), o gruodžio 28–sausio 3 dienomis – 39,5 euro už MWh. 24 proc. ūgtelėjusi paskutinės metų savaitės kaina išliko 26 proc. mažesnė nei gruodžio viduryje. Kainos paskutinę savaitę visose Baltijos šalyse buvo vienodos, o priešpaskutinę savaitę Estijoje ir Latvijoje buvo šiek tiek mažesnės ir siekė 31,8 euro už MWh.

„Prasidėjus šventiniam laikotarpiui, elektros kainos Lietuvoje sumažėjo beveik ketvirtadaliu ir atsikvėpė nuo buvusio augimo, kai gruodžio pradžioje kainos buvo pasiekusios metų piką. Metų pabaigoje įprastai kainos būna mažesnės dėl sumažėjusios paklausos, kai suvartojimas švenčių dienomis smunka. Ne išimtis buvo ir šių metų pabaiga, kai dėl didelio šventinių dienų skaičiaus kainos pakrypo žemyn“, – pranešime sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Elektros suvartojimas Lietuvoje Kalėdų savaitę siekė 238 gigavatvalandes (GWh), o paskutinę metų savaitę – 230 GWh. Palyginti su 2019 m. pabaiga, priešpaskutinės metų savaitės vartojimas išaugo 6 proc., o paskutinės – 3 proc.

„Elektros suvartojimą lemia daugybė veiksnių, tokių kaip temperatūra, įmonių veikla ar vartotojų įpročiai. Šiuo atveju įtakos galėjo turėti ir pandemija. Pavyzdžiui, gruodžio 24 dienos vakarą Lietuvoje suvartota 9 proc. daugiau elektros energijos nei praėjusiais metais tuo pačiu metu – tikėtina, kad augimą lėmė ne tik žvarbesnis oras, bet ir Kūčių šventimas atskiruose namų ūkiuose, bendraujant nuotolinėmis ryšio priemonėmis“, – sako L. Varanavičius.

Elektros gamyba Lietuvoje mažėjo 3 proc., o vietos elektrinės užtikrino 34 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per savaitę buvo pagamintos 77 GWh elektros energijos.
Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 20 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos.

Vėjo jėgainės pagamino 36 proc., hidroelektrinės – 22 proc., kitos elektrinės – 22 proc. elektros energijos. Gamyba šalies hidroelektrinėse, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš savaitę, augo 16 proc., gamyba vėjo jėgainėse mažėjo 19 proc., šiluminėse elektrinėse gamybos apimtys augo 8 proc., o kitų elektrinių gamyba augo 10 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)