„Mes kalbėjome apie tai, kad Lietuva galėtų prisidėti prie energetinių išteklių tiekimo diversifikavimo ir tai galėtume daryti naudodamiesi savo pajėgumais ar bendradarbiaudami su Lenkija“, – BNS telefonu iš Niujorko po susitikimo sakė L. Linkevičius.

„Daug atsakymų buvo sunku tikėtis, tačiau man pasirodė, kad yra suinteresuotumas“, – pridūrė jis.

Vyriausybė svarsto apie galimybes siūlyti Baltarusijai importuoti naftą per Lietuvą, taip sumažinant priklausomybę nuo Rusijos energetikos šaltinių.

Abu ministrai Niujorke dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos renginiuose.

Šis susitikimas įvyko liepą prisiekusiam Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai pareiškus, kad jis sieks pamažu atnaujinti dialogą su Baltarusija.

L. Linkevičius sakė, kad Maskvos įtaka Baltarusijai akivaizdžiai auga.

„Tikrai esame suinteresuoti, kad Baltarusija išsaugotų savo suverenitetą, kiek tai įmanoma. (...) Manau, kad dialogas tarp Baltarusijos ir Europos Sąjungos taip pat turi prisidėti prie šitos situacijos, kuri dabar klostosi, sušvelninimo“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Jeigu jo (dialogo) nebūtų, tai būtų naudinga Rusijai, o ne Europos Sąjungai, Lietuvai ir, tiesą sakant, pačiai Baltarusijai“, – teigė ministras.

Aptarė Astravą, pakvietė į sukilėlių laidotuves

Politikai taip pat aptarė netoli Lietuvos sienos statomą Astravo atominę elektrinę. Šis klausimas yra opiausias Vilniaus ir Minsko dvišaliuose santykiuose.

L. Linkevičius tvirtino dar kartą pareikalavęs Baltarusijos paisyti statomos jėgainės saugumo reikalavimų ir leisti ją stebėti Europos Komisijos atstovams.

Ministras taip pat sakė, kad ragindama užtikrinti jėgainės saugumą Lietuva „tuo pačiu gina ir Baltarusijos piliečių interesus, nes tai yra bendras iššūkis“.

„Mano kolega neneigė, kad taip turi būti ir reikia tą daryti (užtikrinti saugumą), bet mes tuos patikinimus girdėjome ir anksčiau, o praktikoje jie kažkaip nebūdavo įgyvendinami“, – sakė L. Linkevičius.

Per susitikimą su V. Makėjumi jis taip pat pakvietė Baltarusijos valstybinę delegaciją atvykti į XIX amžiaus sukilėlių palaikų perlaidojimą Vilniuje lapkričio mėnesį.

L. Linkevičius sakė išgirdęs atsakymą, kad Baltarusijos atstovai būtų suinteresuoti atvykti į renginį, tačiau V. Makėjus kol kas neįvardijo, kokio lygio tai galėtų būti delegacija.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė per savo pirmąją kadenciją kelis kartus buvo susitikusi su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, bet vėliau pakeitė poziciją ir sustabdė aukšto lygio dialogą su Minsku. Jos sprendimu nesusitikdavo ne tik šalių vadovai, bet ir užsienio reikalų ministrai.

Pastaraisiais metais Lietuva blokavo Baltarusijos ir Europos Sąjungos santykių pagrindų susitarimą.

L. Linkevičius tvirtino, kad Lietuva galėtų nuspręsti pakeisti poziciją šiuo klausimu, jeigu atsinaujinantis dialogas su Baltarusija duos konkrečių vaisių.