Dešimties Seimo opozicijos narių, tarp kurių yra ir kita prezidento posto siekianti politikė Ingrida Šimonytė, pasirašytame dokumente pastebima, kad nesaugios Astravo AE statyba didžiąja dalimi beveik baigta.

„Šios jėgainės transformavimas į dujinę, kaip kad netikėtai pasiūlė S. Skvernelis, būtų techniškai sudėtingas ir brangus procesas, reikalaujantis nemažai laiko. Astravo AE stato Rusijos „Rosatom“, projektas finansuojamas Rusijos skolintomis lėšomis. Iš esmės tai yra Rusijos geopolitinis projektas, nukreiptas prieš Lietuvą bei keliantis grėsmę nacionaliniam saugumui.

Lietuva ligšiol laikėsi vieningos pozicijos, įtvirtintos įstatymu, kad elektros energijos iš nesaugios atominės elektrinės pirkimas yra neteisėtas ir negalimas bei telkė tarptautinės bendruomenės paramą tokiai pozicijai palaikyti. Premjero pasiūlytas „planas chuliganas Baltarusijos Astravo AE“ kelia abejonių dėl ligšiolinės užsienio politikos vieningumo, tęstinumo bei Lietuvos reputacijos tarptautinės bendruomenės akyse bei tikrųjų tokio paviešinto plano motyvų bei tikslų“, – rašoma kovo 12 dieną parengtame dokumente.

Seimo nariai L. Linkevičiaus teiravosi, kaip jis vertina tai, kas S. Skvernelis pradėjo savarankišką ir panašu, nederintą užsienio politikos iniciatyvą.

„Premjero veiksmų nevertinu, tai nėra mano kompetencija, o Lietuvos pozicija kaimynystėje statomos atominės elektrinės atžvilgiu niekaip nesikeičia. Beje, ir pats premjeras yra tą pasakęs ne taip seniai“, – atsakė užsienio reikalų ministras.

Taip pat pasitikslinta, ar S. Skvernelis savo pasiūlymą derino su kitomis valstybės institucijomis, Prezidente.

„Kiek man žinoma, tai buvo premjero siūlymas“, – sakė L. Linkevičius.

L. Linkevičiaus klausta, kiek, jo žiniomis, iš viso per pastarąsias dvi kadencijas yra buvę premjero oficialių laiškų kitų valstybių ar vyriausybių vadovams ypatingai svarbiais užsienio politikos klausimais, kurie nebuvo iš anksto suderinti.

„Mano žiniomis, tokių laiškų nebuvo“, – sakė jis.

Seimo nariai dar paklausė, ar premjero pasiūlymą Baltarusijos pusė gali panaudoti Astravo AE legitimizuoti. Be to, jie svarstė, kad naivu tikėtis, jog su transformavimu susijusius kaštus sutiktų dengti Aliaksandro Lukašenkos režimas.

„Legitimizuoti Astravo AE neįmanoma“, – teigė L. Linkevičius.

S. Skvernelis teigė, kad laišką su savo pasiūlymu Baltarusijos premjerui Sergejui Rumasui išsiuntė praėjusią savaitę. Baltarusijos vyriausybė kol kas nepatvirtino, kad jį gavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)