„Mes turime (kelti Astravo AE klausimus – ELTA) tiek dvišalėje taryboje, tiek skatinti aptarti juos dar intensyviau tarptautinėje darbotvarkėje. Nes, ką matome pastaruoju metu, visiškai neguodžia, situacija niekuo nesikeičia, nei (Baltarusijos – ELTA) retorika, nei požiūris. Po to, kas įvyko Baltarusijoje, labai sunku tikėtis konstruktyvaus Baltarusijos valdžios ir požiūrio“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį teigė L. Linkevičius.

Komentuodamas kelių įtampos transformatorių sprogimą Astravo AE, dėl kurių lapkričio 8 dieną buvo sustabdyta elektrinės veikla, ministras teigė, kad tai galėjo būti gana žemos pavojaus skalės incidentas, dėl kurio informuoti kaimynių šalių Baltarusija neprivalėjo ir kuris nesukels didesnių pasekmių. Visgi L. Linkevičius tikino, kad tai tik parodo, jog siekiant paleisti Astravo AE skubama ne pagal saugumo, o politinį grafiką.

„Vis dėlto tai mums kelia didelį nerimą ir dar kartą parodo, kad yra skubama, ir skubama ne pagal saugumo reikalavimų grafiko įgyvendinimą, o pagal politinį grafiką. Mėginama fiksuoti atidarymo ir paleidimo etapus. Dabar, matyt, tai bus vėl atidėta neaišku kuriam laikui. Bet tai rodo skubą ir visišką tarptautinių reikalavimų nepaisymą. Tai mes labai aiškiai išdėstėme eilinį kartą išsiųstoje notoje“, – sakė jis.

L. Linekvičius taip pat pridūrė, kad Lietuva ir toliau turi tęsti spaudimą Baltarusijos valdžiai dėl Astravo AE klausimo.

„Turime tęsti spaudimą pirmiausia Baltarusijos valdžiai, taip pat kelti (su Astravo AE susijusius – ELTA) klausimus tarptautinėse organizacijose, ką iki šiol ir darėme. Nes ši problema niekur nedingo, ir artimiausiu metu ji išliks viena opiausių“, – tikino jis.

ELTA, remdamasi tut.by., jau skelbė, kad Astravo atominėje elektrinėje (AE) sprogus keliems įtampos transformatoriams viename iš agregatų, susijusiame su generatoriumi, Astravo AE nustojo gaminti elektros energiją.

„Reaktoriaus saugumui tokie incidentai įtakos neturi. Bet jei transformatoriuje buvo gaisras, Baltarusijos AE paleidimą pramoniniam eksploatavimui teks atidėti tokiam laiko tarpui, kuris reikalingas įrangai suremontuoti“, – rašo belatom.by.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)