„Mes esame jau ir žodžiu informavę ir, aišku, raštu informuosime, nes kuomet nepatvirtinta nauja metodika, atitinkamai galioja 2018 metų metodika, ir joje kaip tik nenumatytos tokios galimybės prekiauti elektra su Rusija, ką latviai lyg ir pradėjo daryti. Tai objektyvūs faktai ir juos reikia fiksuoti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

Latvija prekybą elektra su Rusija pradėjo praėjus kelioms dienoms po to, kai Lietuva nutraukė prekybą elektra su Baltarusija iš karto po Astravo atominės elektrinės paleidimo.

Latvija teigia, kad ji remiasi nauja Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetikos perdavimo sistemų operatorių suderėta metodika, kuri leidžia prekybą su Rusija, tačiau jos kol kas nepatvirtinusi Lietuvos Valstybinė energetikos reguliavimo taryba teigia, kad metodika kol kas negalioja.

Pagal 2018 metų metodiką tiesioginė prekyba elektra tarp Latvijos ir Rusijos nevyko. Nauja metodika leidžia importuoti tam tikrą elektros kiekį iš Rusijos, tačiau ši elektra turi turėti kilmės garantiją, įrodančią, jog yra pagaminta ne Baltarusijos elektros gamintojų.

L. Linkevičius teigė, kad derybos su Latvija dėl instrumentų blokuoti Astravo atominę elektrinę vyksta toliau.

„Mes nuolat diskutuojam su latviais, kai kur nesutariam, kai kur sutariam, čia normalus derybinis procesas, manau, kad jis ir tęsis“, – sakė ministras.

L. Linkevičius kalbėjo praėjus dienai po to, Seimo Europos reikalų komitetas paragino Lietuvos Vyriausybę didinti spaudimą Latvijai dėl prekybos elektra su Rusija. Parlamentarai sako įtariantys, kad tokiu būdu į Lietuvos rinką gali patekti Astravo AE pagaminta energija.

Komitetas trečiadienį pasiūlė „Lietuvos Užsienio reikalų ministerijai raštu informuoti Latvijos užsienio reikalų ministeriją pažymint, kad Latvija pažeidė 2018 metų (...) trišalį susitarimą“ dėl prekybos elektra su trečiosiomis šalimis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)