– Deividai, papasakokite plačiau, kuo tiksliai užsiima Jūsų įmonė?

– Mes esame nišiniai, Lietuvoje, kaip įmonė, sakyčiau nežinomi, bet esame gerai žinomi pasaulio mastu.

Fokusuojamės į programinės įrangos kūrimą, kuri naudojama saulės inžinierių, saulės energetikos ekspertų.

Įsivaizduokite saulės elektrines, kurios Lietuvoje stovi ant žemės ir padauginkite iš 50 kartų. Tokio dydžio elektrinės projektuojamos naudojant mūsų kurtą programinę įrangą.

Viskas prasidėjo nuo to, kad buvo įsteigta konsultacinė įmonė, kuri padėdavo saulės energetikos kompanijoms suprojektuoti saulės parkus. Šioje sferoje pradirbus dešimtmetį pamatėme, kad pats projektavimas, kuris atliekamas rankiniu būdu, užtrunka ilgai.

Pastebėjome, kad tokios programinės įrangos, kuri padėtų tai padaryti, nėra, todėl nusprendėme susikurti savo, kad galėtume naudoti įmonės viduje. Tačiau nutiko taip, kad visi mūsų klientai tuo labai susidomėjo ir pradėjo prašyti, kad programinę įrangą galėtume parduoti ir jiems. Taip ir gimė visa idėja.

Dabar patys saulės parkų nebeprojektuojame, parduodame ir kuriame programinę įrangą, kuri yra įrankis, kuris kitiems padeda greičiau atlikti darbą. Mūsų klientai yra B2B.

– Kiek turite darbuotojų, ar visi jie dirba Lietuvoje?

– Dabar įmonėje dirba 75 darbuotojai. Iš jų kiek daugiau nei 60 yra Lietuvoje, o visi kiti Ispanijoje, Vokietijoje ir Kanadoje.

Kadangi mūsų klientai yra kone visame pasaulyje, 50-yje šalių, turime turėti žmonių, gebančių bendrauti tam tikromis kalbomis, taip pat yra skirtingos laiko zonos.

– Ar vis dar galima Jus vadinti startuoliais? Kada buvo įkurta Jūsų valdoma įmonė?

– Geras klausimas. „Vinted“ buvo įkurta dar seniau, bet ji vis dar vadinama startuoliu. Manau, kad startuolis ar ne, priklauso, kiek sparčiai kompanija auga. Kai natūraliai įmonių augimas yra 10-15 proc. kasmet, startuoliai auga kartais.

Mūsų įmonė nuo 2018 metų kasmet auga po keturiskart, kalbant apie pardavimus.

Lietuviškas startuolis „PVcase“

– Nuo įmonės įkūrimo praėjo pakankamai nedaug, vos treji metai, o Jūsų kompanija dirba pasauliniu mastu. Kas Jums padėjo taip greitai įsilieti?

– Manau, kad padėjo trys komponentai. Pirmas, kad turėjome patirties ir pažinčių jau per tą dešimtmetį dirbant saulės energetikoje.

Antras dalykas, radome nišinį produktą, kurio visiems reikia. Praktiškai visos pasaulio įmonės, dirbančios su tuo, tokio produkto ieško ir nelabai turi alternatyvų viso pasaulio mastu. Mes praktiškai neturime konkurencijos.

Trečias dalykas, nuo pat pradžių kompaniją statėme taip, kad turėjome žmonių, darbuotojų užsienyje. Įvairūs darbuotojai atnešė skirtingą savo patirtį ir tai mums padėjo.

– Užsiminėte, kad pasaulyje nelabai turite konkurencijos. Kaip taip gali būti?

– Tai pirmas visų mūsų investuotojų klausimas: kaip taip gali būti?

Turime vos keletą konkurentų, kurie kuria šiek tiek į mūsų panašią programinę įrangą. Viena įmonė įsikūrusi JAV, kita – Vokietijoje, bet daugumą jų klientų jau esame perėmę.

Mes esame atėję iš saulės energetikos sektoriaus, žinome, kaip projektai projektuojami, kaip statomi, o visos kitos kompanijos, kurios tai daro, yra programinės įrangos kūrėjai.

– Jūsų įmonė kasmet auga keturiskart. Kas padeda išlaikyti tokį augimą?

– Labai stipri komanda viduje: pardavimų ir programuotojų komandos.

Antras dalykas, esame labai palankioje sferoje, kuri pastaruosius 10 metų pati kasmet auga 40 proc. – tai yra saulės energetikos sektorius. Daugėja projektų, klientų, naujų įmonių, didelės pasaulinės kompanijos pereina į saulės energetiką.

– Ar tai reiškia, kad Jūsų įmonei dabar – pats pikas?

– Taip. Labai gerai pataikėme su laiku ir pačia technologija.

Labai sėkmingai dirbame ir su Amerikos rinka, nes po Joe Biden atėjimo į prezidentus JAV vėl smarkiai perėjo prie investicijų į atsinaujinančius energijos šaltinius.

Anksčiau, kiek pats pamenu, dauguma į atsinaujinančią saulės energetiką, klimato kaitą, žiūrėjo gana skeptiškai, bet pastarieji metai, taifūnai, gaisrai, nuošliaužos, pakeitė žmonių supratimą.

Dabar įvairiose konferencijose dažnai minimas Žaliasis kursas, kalbama apie žaliąją energetiką, elektromobilius, saulės ir vėjo energetiką, matosi, kad pasikeitė pačių žmonių požiūris.

Plaukiame su banga.

– Ar pagal programinės įrangos diegimus, ruošiamus projektus, bendrai, darbą, jaučiate, koks ekonominis naratyvas vyrauja pasaulyje? Kada įmonės sau leidžia daugiau, investuoja daugiau, o kada taupo ir ruošiasi sunkmečiui?

– Labai jaučiame.

Šiuo metu pinigai įmonėse yra maksimaliai leidžiami ir tai labai parodė COVID-19. Per beveik dvejus metus pamatėme, kad beveik visiškai niekas nesulėtėjo, projektų buvo rengiama tiek pat, kiek ir anksčiau, ir labai daug pinigų buvo išleidžiama į ateities projektus. Tas bumas šiandien vis dar yra pike.

– Tai Jūsų įmonė koronaviruso krizės pasaulyje nė nepajuto?

– Visiškai ne.

Kalbant apie mūsų klientus bei mūsų pačių augimą, viskas vyksta pagal planus, kuriuos susidėliojome dar nežinodami, kad COVID-19 išvis bus.

– Su kokiais iššūkiais dabar susiduriate? Lietuvoje kalbama darbuotojų trūkumą. Ar pajutote tai?

– Pajautėme, kad Lietuvoje rasti darbuotojų sunkiau. Atsirado daugiau technologinių startuolių, kurie samdo žmones, tad ta rinka yra karšta.

Taip pat, tikėtina, kad, kaip valstybė, nespėjame paruošti tiek daug specialistų, kiek mums reikia. Mums trūksta programuotojų ir žmonių į pardavimų komandą.

– Kaip, kalbant apie žaliąją energetiką, lyginant su kitomis šalimis, Lietuva atrodo šiame sektoriuje? Ar neatsiliekame?

– Lietuva po truputį įsivažiuoja, ypač, paskutiniais metais, kai atsirado iš valstybės ateinanti parama.

Aš manau, kad pagrindinis variklis kitose šalyse yra daug brangesnė elektros energija, o visi į tai atsigręžė ir pamatė, kad saulės energetika apsimoka.

– Visai šviežia naujiena, kad Jūsų valdoma įmonė pritraukė didžiausią saulės elektrinių sprendimų sektoriaus A serijos investiciją Europoje. Kiek ji siekia ir kokie dabar ateities planai?

– Pirmoji mūsų įmonės investicija buvo gauta 2018 metais iš lietuviškų fondų, tai buvo 500 tūkst. Eur.

Dabar mes gavome 20 mln. Eur iš Amerikos fondo „Elephant VC“. Jie investuoja tik į tas įmones, kurias mato kaip dominuojantį žaidėją toje sferoje, tai jie pamatė dominuojantį žaidėją saulės energetikos programinės įrangos kūrime.

Jie mums padės su plėtra JAV rinkoje, nes planuojame ten atidaryti biurą, taip pat toliau plėsime įmonę. Šiuo metu dar kuriame įrangą, kuri padeda projektuoti, dar kursime nemažai produktų, kurie padės padengti visą projekto ciklą, tai nuo projektų suradimo, projektavimo, priežiūros po statybų. Norime turėti kuo daugiau produktų, kurie padengia visą ciklą.

– Koks dabar Jūsų bendrovės tikslas? Tapti vienaragiu?

– Tai, turbūt, viena iš stotelių.

Vienaragiu norėtume tapti per ateinančius 2-4 metus, esame nusimatę kelią dėl produktų plėtros. Norime tapti svarbiausia ir didžiausia saulės energetikos kompanija pasaulyje, kalbant apie programinę įrangą.

– O kokie planai konkrečiai Lietuvoje? Kiek darbuotojų ieškosite?

– Šiuos metus planas buvo pabaigti su 100 darbuotojų, kitus turėti apie 200-250, kurių didžioji dalis būtų Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)