Bendrovė skelbia, kad gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams nesikeitė vienerius metus, nors per šį laikotarpį naftos produktų, o kartu gamtinių dujų importo kainos didėjo daugiau kaip penktadaliu.

"2011 m. pabaigoje bendrovės valdyba priėmė sprendimą nedidinti 2012 m. I pusmetyje galiojusių tarifų buitiniams vartotojams tikėdamasi, kad situacija energijos išteklių rinkoje taps palanki, t.y. energijos išteklių kainos pradės mažėti. Deja, dėl nuo bendrovės nepriklausančių priežasčių naftos produktų ir gamtinių dujų kainos 2012 m. ir toliau sparčiai didėjo. Euro ir JAV dolerio santykio tendencijos šiuo laikotarpiu buvo nepalankios. 2012 m. I pusmetyje bendrovė iš gamtinių dujų pardavimų buitiniams vartotojams patirs apie 17 mln. Lt nuostolio. Nustatydama gamtinių dujų tarifus 2012 m. II pusmečiui bendrovė šių nuostolių neįvertino. Šios išlaidos bus kompensuojamos vėlesniais laikotarpiais", - kainų padidinimą argumentuoja "Lietuvos dujos".

Dėl planų didinti gamtinių dujų kainas bendrovę kritikavo energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Pirmadienį įmonė paskelbė apie pernai uždirbtą 95,7 mln. litų grynąjį pelną. Palyginti su ankstesniais metais, įmonės pelnas sumažėjo 40 proc.

Į ministro kritiką bendrovė atkerta: "visos AB „Lietuvos dujos“ veiklos yra buhalteriškai atskirtos ir vykdomos bei apskaitomos lyg atskiros kompanijos, vykdančios šias veiklas. ES teisės aktai draudžia kryžminį subsidijavimą, t.y. vienos veiklos nuostolį dengti kitos pelnu."

Gamtinių dujų įstatyme nustatyta, kad gamtinių dujų kainos buitiniams vartotojams perskaičiuojamos du kartus per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)