Planuojama, kad metinę elektros gamybą iš vėjo šalyje jis pakels ketvirtadaliu. Per metus jis pagamins tiek elektros, kiek vidutiniškai sunaudoja 35 tūkst. namų ūkių. Investicijos į šį parką siekia 110 mln. eurų.

Pagėgių savivaldybėje įrengtas parkas yra išsidėstęs 2500 ha plote. Jį sudaro 30 jėgainių, kurių bendra galia siekia 73,5 MW, o per metus jis pagamins 200 GWh elektros. Praėjusiais metais vėjo jėgainės Lietuvoje iš viso pagamino 806,3 GWh elektros.

Parkas priklauso UAB „Amberwind", kurios vadovo Egidijaus Simučio teigimu, parko vietos pasirinkimą nulėmė geros gamtinės sąlygos.

„Pagėgių savivaldybėje dėl vadinamojo „Marių koridoriaus" gamtinio reiškinio pučia stipresni nei vidutiniškai Lietuvoje vėjai. Todėl prieš penkerius metus buvo nuspręsta įsigyti čia žemės ir pradėti statyti jėgaines. Parko statybos truko iš viso dvejus metus, o dabar jis jau prijungtas prie elektros tinklų ir tiekia vartotojams elektrą", - sako E. Simutis.

„Amberwind" šiam parkui pasirinko naujausios kartos gamintojo „Enercon GmbH" jėgaines. Jų bokštų aukštis siekia nuo 73 iki 134 metrų.

Įmonės duomenimis, jėgainių pamatų įrengimo metu iškasta apie 20 tūkst. kubinių metrų grunto, pamatų įrengimui buvo panaudota apie 1 900 tonų armatūros ir daugiau nei 15 tūkst. kubinių metrų betono. Parko statybų darbai atnešė naudos ir savivaldybei.

„Statydami šį parką Pagėgių savivaldybėje suremontavome ir nutiesėme daugiau nei 25 km kelių, atlikome melioracijos sistemų remonto ir daug kitų infrastruktūros vystymo darbų. Dvejus metus šiam projektui dirbo daugiau nei 120 lietuvių ir užsieniečių darbuotojų. Parkui pradėjus veikti, vietinius gyventojus įdarbinome priežiūros darbams", - sako parko statybos valdytojas Tadeušas Konkovskis.

UAB „Amberwind" priklauso pagrindinei įmonei „Stemma Group", kuri taip pat Lietuvoje valdo bendroves „Vėjo gūsis" ir „Vėjo vatas". Bendra „Stemma Group" valdoma instaliuota vėjo elektrinių galia - 107,53 MW.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)