„Aišku, mūsų požiūriai šiek tiek skiriasi. Ypatingai dėl poveikio gyventojams ir sostinei Vilniui. Baltarusijos kolegos kai kuriuos dalykus mato kitaip. Požiūrių skirtumai yra fiksuojami, aikštelė parinkta betarpiškai šalia mūsų didžiausio miesto. Čia saugumo veiksmai incidento atveju turės būti numatyti. Baltarusijos kolegos mato šį dalyką paprasčiau, kad incidentai nebus tokie dideli – maždaug vidutiniški“, – LRT radijui sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

Anot jo, šiuo metu vykstančiose dviejų dienų Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų konsultacijose kai kuriuos klausimus sunku išspręsti, nes AE statybos per daug yra pasistūmėjusios į priekį.

„Jie bando tikinti, kad stato saugiai. Jie bando tikinti ir žadėti, kad viskas bus gerai. Mes matome jų požiūrį ir vertinimus. Mes norėtume, kad tie vertinimai labiau atsižvelgtų į nuogąstavimus ir galimas rizikas. Kita problema yra tai, kad statybos nestoja. Ką jie darys, jei TATENA ir tarptautinės misijos pasakys, kad kažką reikia keisti ar tvarkyti. Bendra situacija tokia, kad kai kurių klausimų neįmanoma išspręsti galutinai“, – teigė V.Auglys.

Anot jo, trečiadienį su Baltarusijos ekspertais bus aptariami seisminiai, geologiniai, Neries užterštumo ir radiologinio parengtumo klausimai.

Birželį pasirodė informacija, kad statomoje Astravo AE įvyko incidentas, tačiau Minskas šiuos pranešimus paneigė. Balandį jėgainės statybvietėje sugriuvo būsimo branduolinės priežiūros pastato atraminės konstrukcijos. Nors iš pradžių Baltarusijos atstovai neigė informaciją apie šį incidentą, vėliau patys ją patvirtino.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 km nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)