Minėtos pataisos prezidentą V.Adamkų pasieks greičiausia kitos savaitės pradžioje. Premjeras Gediminas Kirkilas neabejojo, kad prezidentas parems AE įstatymo pataisas.

„Prezidentas mus rėmė ir skatino mus kuo greičiau priimti sprendimą, nes jis irgi žino mūsų partnerių latvių, estų ir lenkų pozicijas", - penktadienį žurnalistams sakė G.Kirkilas.

Anot jo, svarbu priimti greičiau įstatymo pataisas buvo dar ir dėl to, kad jau pirmadienį į Lietuvą aptarti energetikos klausimų atvyksta Latvijos, Estijos ir Lenkijos ūkio ministrai.

Vetuoti AE įstatymo pataisas V.Adamkų ragina valdantieji liberalcentristai, taip pat kreipimąsi į prezidentą rengia ir opoziciniai konservatoriai ir Liberalų sąjūdis, prie tokių raginimų grąžinti įstatymo pataisas Seimų teigia prisijungiantys ir opoziciniai liberaldemokratai.

„Tikiu, kad būdamas nuoseklus valstybės ir visuomenės interesų gynėjas prezidentas negalės pritarti tam, kad pagrindinis steigiamo nacionalinio investuotojo veiklos tikslas, kurį Seimas įtvirtino įstatyme yra ,,siekti naudos sau ir visiems savo akcininkams". Visuomenė laukia ir tiki, kad prezidentas, būdamas aukščiausiu ir labiausiai visuomenės gerbiamu šalies pareigūnu, nepasiduos neskaidraus kapitalo spaudimui bei priims sprendimą, kuris neleis suabejoti, jog Lietuva yra demokratinė valstybė", - penktadienį išplatintame pranešime teigia Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas.

Prezidentas V.Adamkus iki šiol nėra pareiškęs jokios pozicijos dėl vadinamojo „Leo LT" projekto, tačiau yra raginęs, kuo greičiau priimti sprendimus dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo.

Seimas penktadienį priėmė Atominės elektrinės įstatymo pataisas, atveriančias kelią prieštaringai vertinamam nacionalinio investuotojo į atominę elektrinę „Leo LT“ projektui.

Už AE įstatymo pataisas, pagal kurias nacionalinis investuotojas į atominę elektrinę būtų kuriamas ne „Lietuvos energijos“, o naujos patronuojančios bendrovės pagrindu penktadienį balsavo 63, prieš 11, susilaikė 3 parlamentarai.

Šiuos balsavimo rezultatus nulėmė opozicinės Darbo partijos frakcijos balsai, nors „darbietė“ Loreta Garužinienė prieš pat balsavimą siūlė daryti svarstymo pertrauką, per kurią Vyriausybė turėtų pasitikrinti pasitikėjimą. Nepaisant šių L.Graužinienės pareiškimų, Darbo partija vėliau drausmingai dalyvavo balsavime - beveik vieningai balsavo už AE įstatymo pataisas.

Opozicinės konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijų atstovai, balsuojant dėl „Leo LT“, siekdami apskritai sugriauti balsavimą ir protestuodami, išėjo iš Seimo posėdžių salės.

Valdančioji Liberalų ir centro sąjunga balsavo prieš.

Už „Leo LT" - socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, „pilietininkai", socialliberalai ir „darbiečiai"

Už prieštaringai vertinamas įstatymo pataisos penktadienį balsavo 25 valdančiųjų socialdemokratų frakcijos nariai: Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Violeta Boreikienė, Bronius Bradauskas, Jonas Jagminas, Jonas Juozapaitis, Česlovas Juršėnas, Justinas Karosas, Gediminas Kirkilas, Jonas Lionginas, Gintautas Mikolaitis, Juozas Palionis, Bronius Pauža, Milda Petrauskienė, Algis Rimas, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas, Vytautas Saulis, Albertas Sereika, Irena Šiaulienė, Viačeslavas Škilis, Rimvydas Turčinskas, Vilija Vertelienė, Birutė Vėsaitė, Roma Žakaitienė.

Minėtų pataisų priėmimą taip pat palaikė 8 valdančiosios Valstiečių liaudininkų frakcijos nariai: Virginijus Domarkas, Vytas Navickas, Skirmantas Pabedinskas, Alfredas Pekeliūnas, Leokadija Počikovska, Kazimiera Prunskienė, Viktoras Rinkevičius, Irina Rozova..

Už balsavo 5 Pilietinės demokratijos frakcijos nariai: Petras Baguška, Andrius Baranauskas, Algirdas Ivanauskas, Juozas Jaruševičius, Viktoras Muntianas.

Taip pat – 17 Darbo partijos frakcijos narių: Virginija Baltraitienė, Rimantas Bašys, Antanas Bosas, Vytautas Draugelis, Vydas Gedvilas, Saulius Girdauskas, Etela Karpickienė, Romualda Kšanienė, Vilma Martinkaitienė, Dangutė Mikutienė, Zenonas Mikutis, Jonas Pinskus, Audronė Pitrėnienė, Pranas Vilkas, Ramunė Visockytė, Manfredas Žymantas, Zita Žvikienė.

AE įstatymo pataisas palaikė ir 7 Naujosios sąjungos frakcijos nariai: Gediminas Jakavonis, Vaclovas Karbauskis, Artūras Paulauskas, Alvydas Ramanauskas, Alvydas Sadeckas, Valerijus Simulikas, Vaclavas Stankevičius.

„Leo LT" palaikė ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Audrius Endzinas.

Socialdemokratai – istorinė diena, liberaldemokratai – juodasis penktadienis

Opozicinės „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis po balsavimo Seime pareiškė, jog šią dieną reikėtų paskelbti „juoduoju penktadieniu“ Lietuvos istorijoje.

„Balsuodamas už energetinį „Leo LT“ projektą Seimas įvykdė ne žmonių, o klanų valią. Už kiekvieno sprendimo visada stovi konkretūs asmenys. Šiandieninis balsavimas parodė, kas yra marionetės svetimose rankose,“ – DELFI teigė ir iš LSDP neseniai pašalintas Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Algirdas Paleckis.

Jis ne kartą viešai kritikavo siūlomas įstatymo pataisas dėl jėgainę statysiančio nacionalinio investuotojo kūrimo bei šiuo klausimu buvo inicijavęs apklausą partijos viduje. Už šias iniciatyvas pašalintas iš LSDP, vėliau paskelbė kuriąs naują partiją „Frontas“, kurios vienas iš siekių bus sugrąžinti strateginių sričių kontrolę į valstybės rankas.

Tuo tarpu socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė priešingai sveikino priėmus istorinį reikšmingą valstybei sprendimą.

Socialdemokratų partneriai liberalcentristai, balsavę prieš įstatymo pataisas, savo ruožtu kritikavo ir patį pataisų priėmimo būdą – „buldozerio principu“.

„Mes darome klaidą - šitaip tokie projektai nedaromi“, - Seime kalbėjo liberalcentristas Seimo pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas.

Pasak konservatorių vadovo Seimo pirmininko pavaduotojo Andriaus Kubiliaus, Seime penktadienį buvo paskutinė galimybė sustabdyti „šį buldozerį, kuriuo valdanti naujoji dauguma stūmė šį projektą“.

„Ta galimybė buvo nedalyvauti balsavime ir tokiu būdu sugriauti kvorumą ir tai nebuvo padaryta visų pirma dėl to, kad Darbo partija, nors ir visaip aiškinosi ir pertraukų pašėsi, bet galų gale liko ir dalyvavo balsavime. (...)Deja, liko daug neištaisytų esminių problemų ir tenka apgailestauti, kad toks projektas ir tokios Vyriausybės projektas paleistas į gyvenimą. Be abejo, mes kreipsimės į prezidentą, kad jis įsiklausytų į nuogąstavimus, bet turime mažai vilties“, - sakė A.Kubilius.

G.Kirkilas: „Leo LT“ – visos Lietuvos pasiekimas

Premjeras Gediminas Kirkilas taip pat teigė, jog AE įstatymo pataisos „yra bendras mūsų pasiekimas - ir parlamento ir Vyriausybės“. „Nepaisant tų aštrių diskusijų ir manau, kad tai visos Lietuvos pasiekimas ir šis projektas, manau, turės pozityvią didžiulę įtaką Lietuvos ūkiui ir ekonomikai“, - penktadienį žurnalistams sakė G.Kirkilas.

Klausiamas, kodėl opozicine besiskelbianti Darbo partija balsavo už projektą, G.Kirkilas teigė, jog ši partija elgėsi nuosekliai, nes visą laiką palaikė naujos AE statybą.

„Darbo partija teigė, kad jie visą laiką už AE statybą. Jie laikėsi nuosekliai pozicijos, nenuosekliai laikėsi konservatoriai“, - sakė G.Kirkilas.

Paklaustas, ar nebuvo kitų neviešinamų DP paramos „Leo LT“ priežasčių, G.Kirkilas atsakė: „Jokių sąlygų jie nekėlė“.

Premjeras taip pat teigė, jog būtų buvę geriau, jei Seimas būtų pareiškęs paramą projektui svaresne balsų dalimi nei 63 balsai „už“.

„Geriau būtų, jei būtų daugiau, kodėl mes per tuos metus kai buvo 107 balsai (balsuojant praėjusių metų birželį dėl AE įstatymo – DELFI) taip susipykom - galima tik spėlioti. Ne visi yra patenkinti šiuo sprendimu“, - teigė G.Kirkilas.

Penktadienį Seimas taip pat pritarė, jog nacionalinis investuotojas, kuriuo tapo bendrovė „Leo LT“, būtų įrašytas į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių sąrašą. Jis taip pat papildytas Kruonio hidroakumuliacine bei Kauno hidroelektrine.

Balsavimo nekomentuoja

Vienas iš „VP grupės“, valdančios VST savininkę „NDX energiją“, akcininkų Žilvinas Marcinkevičius DELFI penktadienį sakė, kad politinių procesų nekomentuos.

„Mes lauksime tolimesnių valstybės sprendimų, jei būsime pakviesti diskutuoti dėl „Leo LT“ sukūrimo, grįšime prie diskusijų“, – penktadienio vakarą Lietuvos radijo laidoje „Dienos tema“ sakė Ž. Marcinkevičius.

Jis tvirtino, kad dabartinis „Leo LT“ yra geriausias iš visų šiuo metu galimų alternatyvų.

„Aš esu vienareikšmiškai įsitikinęs, kad „Leo LT“ dalyvaus elektrinės statyboje ir tikrai atominė elektrinė bus pastatyta“, – paklaustas, ar ketina vis dėlto dalyvauti AE statybose, atsakė Ž. Marcinkevičius.

„VP grupės“ akcininkas pripažino domėjęsis reaktorių gamintojais, tačiau, anot jo, būtina išsiderėti kuo geresnę reaktoriaus kainą, nuo to esą priklaus ir naujos AE gaminamos elektros kaina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją