„Mes išanalizavome papildomas energijos išteklių tiekimo Europai diversifikavimo galimybes, įskaitant JAV suskystintų gamtinių dujų tiekimo, atitinkamos infrastruktūros ir technologijų plėtros. Mes pritariame JAV nuogąstavimams, jog „Nord Stream 2“ projektas kelia grėsmę Europos energetiniam saugumui“, – teigiama Lenkijos URM pranešime, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Toks Lenkijos diplomatijos tarnybos pareiškimas sekė į Varšuvą antradienį atvykusio JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pasisakymą spaudos konferencijoje, kad Jungtinės Valstijos kartu Lenkija ir toliau sieks sutrukdyti įgyvendinti projektą „Nord Stream 2“.

Europos Sąjungai pirmininkaujanti Rumunija ES narių vardu antradienį pradėjo derybas su Europos Parlamentu dėl Europos Komisijos pasiūlytų ES dujų direktyvos pataisų, kurios, kaip manoma, tik sugriežtins šio dujotiekio kontrolę, bet nesutrukdys jį nutiesti. Tokias pataisas ES narių nuolatinių atstovų komitetas („Coreper“) patvirtino praėjusį penktadienį, atsižvelgdamas į jų korekcijas po to, kai Prancūzija netikėtai atsisakė išvakarėse skelbtų ketinimų blokuoti Vokietijos proteguojamo „Nord Stream 2“ įgyvendinimą.

Pagal Rusijos inicijuotą „Nord Stream 2“ projektą, prieš daugiau nei septynerius metus pradėjusio veikti dujotiekio metinis pralaidumas būtų padidintas dukart, nutiesiant dvi papildomas jo gijas. Tai kelia nerimą, kad Rusija įgis pernelyg didelę kontrolę Europoje, ypač pakenkdama Lenkijai ir Ukrainai, aktyviau naudos energetiką politiniais tikslais.

„Nord Stream 2“ projektas sulaukė kai kurių ES narių, įskaitant ir Lietuvos, aktyvaus priešinimosi: jis laikomas ne ekonomine, o politine schema. Tuo tarpu Vokietijos vyriausybė jį vertina priešingai, tvirtindama, kad tai – visų pirma ekonominis projektas.

Europos Parlamentas gruodį priėmė rezoliuciją dėl Ukrainos, raginančią blokuoti „Nord Stream 2“ įgyvendinimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)