Bendrovės saugumo departamento direktorius Lukaszas Kisteris šioje situacijoje įžvelgia Rusijos ranką, rašo portalas biznesalert.pl.

Rusija intensyviai paskutiniuoju metu veikia būtent Baltijos jūros regione. Kaip pavyzdys yra paskutinė informacija apie tai, kad Lenkija apsunkina elektros tinklų sinchronizaciją su Baltijos šalimis, kas yra netiesa, nes mes planuojame antrą jungtį, be jau egzistuojančios „LitPol Link“, todėl mums svarbu sukurti sinchronišką sistemą, tai yra tokią, kuri neturės neigiamos įtakos Europos energetikos sistemai“, - teigė L.Kisteris.

„Ta informacija atsirado tik tam, kad būtų paskatinti negatyvūs komentarai apie mūsų bendradarbiavimą ir liepti mums teisintis dėl to, ko nebuvo. Tai iš tiesų gali turėti žymiai blogesnes pasekmes nei realios atakos, kurioms esame pasiruošę. Ta informacija buvo informacinio karo elementas. Operatorių atstovai puikiai žino, kaip atrodo realus bendradarbiavimas. Ta informacija sudomino politikus ir žurnalistus. Vietoj to, kad veiktume, kalbame apie tai, ko nebuvo“, - tikino PSE atstovas.

Pastaruoju metu daug dėmesio susilaukia Lietuvos ir Lenkijos juntis „LitPol Link“. „Eesti Energia“ vadovas Handas Sutteris anksčiau teigė, kad PSE pažeidžia įsipareigojimus ir naktimis atjungia 500 megavatų galios liniją „ LitPol Link“, o tai turi įtakos elektros kainoms Baltijos šalyse.

Pasak jo, 2014 metų gruodį PSE pranešė, kad „LitPol Link“ linijoje kai kuriuo metu bus įvesti tam tikrai apribojimai, tačiau jie neturėtų paveikti elektros eksporto iš Lietuvos į Lenkiją. Tokią pat informaciją ji paskelbė ir 2015 metų pabaigoje.

Lenkijos PSE praėjusią savaitę pranešė, kad energijos importas naktį gali destabilizuoti šalies energetikos sistemą, nes tuo metu paklausa yra maža. Lenkijos valdžios atstovai teigė, kad tai buvo būtinas žingsnis, siekiant apsaugoti anglimi kūrenamas elektrines nuo pigios ir subsidijuojamos energijos.

Praėjusią savaitę PSE ir Vilniuje įsikūręs NATO Energetinio saugumo kompetencijos centras pasirašė ketinimų protokolą dėl dvišalio bendradarbiavimo, apsaugant ypatingos svarbos infrastruktūros objektus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)