Per derybas, kurios vyks penktadienį ir kuriose dalyvaus Ukrainos ir Rusijos energetikos ministrai, kaip ir ES Energetikos komisaras, patvirtinti tokį susitarimą, atsižvelgiant į derybų darbotvarkę, neplanuojama, sakė pareigūnas.

„Ypatingų rezultatų nesitikime, – sakė žurnalistams, Europos Komisijos pareigūnas. – Turime stengtis, kad susitarimas būtų pasiektas ne vėliau kaip birželį“.

Laikinasis susitarimas baigia galioti kovo pabaigoje. Per ateinančius mėnesius Ukraina gali tikėtis dujų, tiekiamų reversiniu režimu iš tokių ES valstybių kaip Slovakija, Lenkija ir Vengrija.

ES pareigūnas pridūrė, kad rusiškų dujų importas bus būtinas norint papildyti dujų atsargas iki 20 mlrd. kubinių metrų, – būtent tokio dujų kiekio reikia, norint užtikrinti dujų tiekimą tiek Ukrainai, tiek dujų tranzitui į ES šalis per ateinančią žiemą.

Kiek anksčiau Rusija susitarė su Ukraina, kad iki kovo pabaigos dujų tiekimas Ukrainai bus tęsiamas. Šis ginčas tarp Rusijos ir Ukrainos dėl apmokėjimo už rusiškas dujas kelia rimtą grėsmę dujų tiekimui Europos šalims.

ES gauna apie trečdalį jai reikalingų dujų iš Rusijos, pusė šio kiekio į ES patenka tranzitu Ukrainos vamzdynais.

Prognozuojama, kad iki balandžio vidurio, kai baigiasi šildymo sezonas, dujų atsargos sumažės nuo 7,8 mlrd. iki 6,5 mlrd. kubinių metrų dujų, pridūrė pareigūnai.

ES tikisi, kad nauja sutartis, kuri bus sudaryta dalyvaujant Rusijos energetikos ministrui Aleksandrui Novakui ir jo Ukrainos kolegai Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministrui Vladimirui Demčišinui, galios iki 2016 metų rudens. Būtent iki šios datos Stokholmo tarptautinio arbitražo arbitrai turi priimti oficialų sprendimą dėl ginčo, kilusio tarp dviejų šalių prasidėjus krizei Ukrainoje.

Po to, kai Ukrainoje buvo nuverstas Kremliui palankus prezidentas Viktoras Janukovyčius, Rusija smarkiai padidino dujų kainą kaimyninei šaliai – nuo 268 iki 485 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Praėjusių metų birželį Maskva sustabdė dujų tiekimą Kijevui, kai šis atsisakė mokėti už dujas padidintu tarifu, tačiau 2014 metų pabaigoje, ES tarpininkavus derybose, dujų tiekimas buvo atnaujintas.