Ekonomikos ministerijos valstybės sekretorius Juris Pucė patikslino, jog tai reiškia, kad iki 2015 metų sausio 1 dienos šiandieninei monopolininkei – bendrovei „Latvijas Gaze“ – teks suskaidyti kompaniją, kuri rūpinsis gamtinių dujų paskirstymo sistemos aptarnavimu.

„Latvijas Gaze“ vadovas Adrianas Davisas pateikė prašymą atidėti rinkos liberalizavimą, tačiau nepaisant to, antradienį šalies vyriausybė už uždarų durų patvirtino šį projektą. Įstatymo pataisas dar turi peržiūrėti Latvijos Seimas.

Tuo tarpu ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis sakė, kad Viešųjų paslaugų reguliavimo komisija įpareigota apskaičiuoti rinkos atvėrimo poveikį galutiniams dujų tarifams dar iki to, kai pataisas peržiūrės parlamentas. Pasak jo, vyriausybės posėdyje nuskambėjo prieštaringa informacija: „Latvijas Gaze“ tikina, jog tarifas išaugs, o Ekonomikos ministerija tai neigia.

Kaip jau buvo pranešta, pirmadienį, lapkričio 25 dieną, ministrai pritarė Latvijos gamtinių dujų liberalizavimui dviem etapais. Ekonomikos ministras Danielis Pavliutas nurodė, kad su šiuo klausimu ilgiau delsti negalima, nes laiko liko nedaug – tik iki balandžio mėnesio. Jo teigimu, šis ketinimas suderintas su Užsienio reikalų ministerija bei Teisingumo ministerija, taip pat su Viešųjų paslaugų reguliavimo komisija, bet ne su „Latvijas Gaze“.

D. Pavliutas pažymėjo, kad Europos Komisijai pateiktas prašymas išreikšti nuomonę šiuo klausimu, kuri ir gali tapti lemiama.

Vis dėlto, posėdyje dalyvavęs „Latvijas Gaze“ vadovas A. Davisas pasisakė kategoriškai prieš ir paragino atidėti rinkos atvėrimą iki tol, kol Latvijoje atsiras alternatyvūs dujų tiekimo šaltiniai. Jis perspėjo, kad tuo atveju, jeigu pagal Ekonomikos ministerijos ketinimus rinka bus liberalizuota, dujų tiekimo tarifai išaugs.

Latvija savo dujų rinkos liberalizavimą atidėjo iki 2014 metų, o iki 2017 metų galioja 1997-aisiais sudaryta sutartis apie „Latvijas Gaze“ privatizaciją, numatanti bendrovei „Latvijas Gaze“ išimtinę teisę pirkti, perduoti, laikyti, skirstyti ir parduoti gamtines dujas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)