Per savo neseniai vykusį vizitą Jungtinėse Valstijose Latvijos premjerė susitiko su dviejų JAV gamtinių dujų bendrovių atstovais, kurie informavo L. Straujumą apie dujų kainas, kurias kompanijos galėtų pasiūlyti Latvijai, taip pat technologines galimybes ir kitus aspektus. Surinkus informaciją, paaiškėjo, kad JAV kompanijos galėtų pardavinėti Latvijai gamtines dujas žemesnėmis kainomis, nei Latvija moka už importuotas dujas dabar.

Europos Sąjunga per ateinantį mėnesį apsvarstys būdus, kaip sustiprinti energetinį savarankiškumą, sakė L. Straujuma. ES narės - ypač Baltijos šalys, Lenkija ir Suomija - turi susitarti, ar importuoti gamtines dujas iš Jungtinių Valstijų, sakė Latvijos premjerė. Premjerė pridūrė, kad tuo atveju, jeigu būtų nuspręsta importuoti gamtines dujas iš Jungtinių Valstijų, reikėtų pasirinkti kompaniją, iš kurios būtų importuojamos dujos, nes JAV vyriausybė šiame sandoryje nedalyvautų.

Sugrįžusi iš JAV, L. Straujuma naujienų agentūrai LETA pastebėjo, kad JAV dujų kompanijos į Latvijos rinką galėtų įžengti maždaug po dvejų metų.

Per susitikimus su JAV dujų kompanijų atstovais Latvijos premjerei buvo pateikti galimų investicijų į Latviją paskaičiavimai. Pagal juos, JAV dujų kaina yra konkurencinga su ta kaina, kurią siūlo Rusija. "Dabar turime atlikti namų darbus ir nuspręsti dėl savo energetinio savarankiškumo", - sakė L. Straujuma.

Anot premjerės, gali prireikti maždaug dvejų metų, kol JAV energetikos kompanija įžengs į Latvijos rinką. Tuo tikslu Latvija privalo išspręsti kai kuriuos techninius klausimus, kaip prieiga prie regioninio suskystintųjų gamtinių dujų terminalo. L. Straujuma pridūrė, kad JAV dujų eksportas į Europos ir NATO šalis buvo viena pagrindinių temų per susitikimą su JAV energetikos reikalų sekretoriumi Ernestu Monizu, vykusį Vašingtone praėjusią savaitę.

Nurodoma, kad Latvija moka 15 proc. mažesnę kainą nei Lietuva. Neoficialiai teigiama, kad šiuo metu vyksta derybos su „Gazprom" dėl naujos dujų sutarties - bandoma išsiderėti 20 proc. mažesnę dujų kaina, t.y. 370 dol. už 1000 kub. m .