Pasak jos, išimtimi tapo Azija, kurioje dujų kainas kėlė ketinimai atsisakyti akmens anglies elektros gamyboje Pietų Korėjoje ir Kinijoje.

Europos dujų biržose Nyderlandų TTF kainų indeksas 2020 metų gruodžio mėnesiui susiformavo ties 13,89 euro už megavatvalandę (MWh) ir buvo 0,25 euro už MWh mažesnis nei susiformavusi kaina lapkričio mėnesiui. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, gruodžio mėnesio Nyderlandų TTF kainų indeksas sumažėjo 13 proc.

Nyderlandų „Gate“ SGD terminalo dujinimas antroje lapkričio pusėje smarkiai išaugo ir trumpuoju laikotarpiu lėmė dujų kainą mažėjimą. Vis dėlto paskutinėmis lapkričio dienomis kainų lygis atsigavo dėl didėjančių anglies ir taršos sertifikatų kainų, mažėjančios vėjo gamybos ir mažėjančio dujinimo masto „Gate“ terminale.

Europos gamtinių dujų saugyklų užpildymas gruodžio 1 dieną siekė apie 87 proc. – 7 proc. mažiau nei tuo pat metu pernai.

Lapkričio mėnesį Azijos SGD indeksas EAX pristatymui sausio mėnesį buvo pakankamai stabilus ir tik paskutinę mėnesio savaitę pradėjo augti, pasiekdamas pasiekė 20,40 euro už MWh, tai yra 6 euro už MWh daugiau už SGD pristatymą į Vakarų Europos rinkas.

„SGD kainų augimą Azijoje lapkritį lėmė kelios priežastys. Pirmoji – rinką pasiekusios naujienos dėl neplanuoto dalies Kataro gamtinių dujų skystinimo pajėgumų sustabdymo. Ši šalis šiuo metu yra didžiausia SGD eksportuotoja pasaulyje“, – rašoma pranešime.

Anot jo, kitu žaliavos kainą regione auginusiu veiksniu tapo sezoninis Pietų Korėjos perėjimas elektros gamyboje nuo anglies link gamtinių dujų. Be to, prie dujų brangimo prisidėjo ir neseniai Kinijos valdžios paskelbtas siekis skatinti verslą ir gyventojus atsisakyti anglies ir vietoje jos naudoti gamtines dujas.

Nors JAV „Henry Hub“ indeksas lapkričio pirmosiomis dienomis pasiekė šių metų aukštumas ir buvo 9,5 euro už MWh, tačiau mėnesio pabaigoje pastebimai krito ir nusistovėjo ties 8,08 euro už MWh.

Remiantis JAV Energetikos informacijos agentūros duomenimis, paskutinę lapkričio savaitę JAV saugyklų užpildymas buvo 9,5 proc. didesnis nei tuo pat metu pernai. To priežastis – didesni nei pernai saugojimui padėti kiekiai bei dar neįsibėgėjęs šildymo sezonas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)