Susitikime ypatingas dėmesys skirtas Lietuvos ir ES kaimynystėje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo bei Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentine Europa klausimams, atkreiptas dėmesys į dujotiekio „Nord Stream 2“ neigiamą poveikį ES energetiniam saugumui.

Užsienio reikalų ministerijos pranešime rašoma, kad ministras išreiškė susirūpinimą, kad Lietuvos kaimynystėje Astravo AE statoma nesilaikant tarptautinių saugumo standartų, neatsakoma į Lietuvos keliamus klausimus dėl Astravo AE aikštelės parinkimo, poveikio aplinkai analizės ir kt., o Baltarusija ir toliau laikosi selektyvaus požiūrio į atominę saugą. „Nuolatinis ES ir tarptautinės bendruomenės dėmesys statomai Astravo AE yra svarbus visam regionui branduolinės saugos kontekste“, - susitikimo metu pabrėžė L. Linkevičius.

Ministro ir ES energetikos komisaro susitikime sutarta, kad Astravo AE saugumo klausimą detaliai aptars Briuselyje susitikę ES ir Lietuvos ekspertai.

Lietuvai svarbu, kad komisaras dar kartą pakartojo, jog Komisija skirs didelį dėmesį tam, kad ES kaimynystėje statomos AE laikytųsi aukščiausių saugumo standartų, o testavimas nepalankiausiomis sąlygomis atitiktų ES reikalavimus. Lietuva siekė ir sieks, kad Baltarusija į vadinamųjų stress-testų procesą įtrauktų ir ES ekspertus. Negali kilti jokių abejonių, kad branduolinės saugos klausimai visuomet išliks mūsų prioritetu. Čia mes tikimės atviro dialogo ir bendradarbiavimo su mūsų kaimynais“, - sakė ministras.

Susitikime taip pat buvo aptartos aktyvios Baltijos šalių pastangos ir rezultatai energetikos srityje, siekiant energetinio saugumo. Ministras pabrėžė, kad energetinė Baltijos šalių izoliacija Europos Sąjungoje bus visiškai panaikinta įveikus artimiausio dešimtmečio iššūkį – sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais.

Susitikime taip pat pabrėžta, jog Baltijos dugnu planuojama nutiesti antroji „Nord Stream“ dujotiekio linija prieštarauja ES energetikos sąjungos tikslams ir gali būti panaudota kaip įrankis skaldant valstybių narių vienybę.

L. Linkevičius it M. Šefčovičius pažymėjo, kad plėtojant energetikos infrastruktūrą svarbu laikytis ES energetikos sąjungos principų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)