Energetikos ministerija trečiadienį pristatė energijos taupymo priemonių planą. Viešosios įstaigos žiemą patalpose turėtų sumažinti temperatūrą, o vasarą išjungti karštą vandenį. O gyventojams rekomenduojama 2–3 dienas dirbti nuotoliniu būdu ir naudotis viešuoju transportu.

Šį planą įvertino ekonomistas R. Kuodis.

„Panašu, kad didžioji dalis energijos vartojimo sumažėjimo bus ne per taupymą, o per „negamybą“, o tai skirtingi dalykai. Kai tu taupai, kuri kokį nors produktą, palaikai kažkokią temperatūrą, galvoji, kad būtų šviesu ir šilta, tai kaip tai padaryti pigiau? Pas mus turbūt daug Europoje ateis sprendimų iš „negamybos“: užsidarinės achemos, kitos energijai imlios šakos, ir paklausa nukris. Bet tai jau blogas dalykas, nes taip „taupydamas“ nesukuri ir produkto“, – komentuoja jis.

Anot jo, žadamas milijardas kompensacijoms skamba itin bauginančiai.

„Nei mes, nei jūs jo neturite, ir mūsų žandikauliai atvimpa, kad kažkas mums duos milijardą. Ekonomikos mastu, tai – nedideli skaičiai.

Jei Lietuva suvartoja 12 teravatvalandžių per metus, vienai kilovatvalandei kainuojant 10 centų, tai yra maždaug 1,2 mlrd. eurų. Jei Vyriausybės milijardas nueitų elektros kompensacijoms, tai maždaug kalbama apie 8 centų už kilovatvalandę kainos pažeminimą, jeigu viskas būtų skirta vien elektrai. O tas kvailas algoritmas dabar išmušinėja kainas iki 60-70 centų, garantiniame tiekime – per 80 centų. Tai tas milijardas santykinai nedidelė suma“, – vertina R. Kuodis.

„Antras dalykas – mes save patys traukiame už plaukų kaip miunhauzenai, nes tas milijardas nėra kažkokios negyvos valstybės, tai mūsų sunešti mokesčiai, mes patys save remiame keistomis schemomis, perskirstydami, remsime „perlininkus“. Gerai, kad žmonės tų galų nemato, nes jei matytų, būtų baisu“, – priduria jis.

Ministerija siūlo viešajam sektoriui žiemą iki 19 laipsnių mažinti temperatūrą patalpose, o vasarą išjungti karštą vandenį ir temperatūrą patalpose didinti iki 27 laipsnių.

Pasak R. Kuodžio, temperatūrų reguliavimas – higienos normų klausimas.

„Kitaip tariant, kas yra normalu? Ar normalu prekybos centruose visąlaik turėti 18 laipsnių? Man atrodo – ne, tai švaistūniška, nes produktai nesuges ir esant 20 laipsnių. <...> Mes neturime vaikščioti su trumpomis rankovėmis po biurus ir mokyklas. Europai tikrai reikės užsidėti šiltesnius megztukus ir gyventi galbūt naktį šiek tiek šaltesnėje temperatūroje, o tai sveika – žmonės užsigrūdins.

O ar čia sutaupai nenuleisdamas tualeto? Geras klausimas. Ar žmonės nustos praustis, rečiau tai darys, kažkokiu mastu taip, bet viską reikia daryti su protu ir neperlenkti lazdos“, – dėsto R. Kuodis.

„Reikės šiuos dalykus daryti, nes situacija išskirtinė, karas. Reikia džiaugtis, kad dar bombos nekrenta ant galvos. Šaltesnis vanduo – ne problema“, – apibendrina jis.

Pirmadienį Energetikos ministerija siūlė dviem mėnesiais prailginti maksimalaus 110 km/val. leistino greičio ribojimą greitkeliuose. Jis būtų įsigaliojęs nuo spalio ir tęsęsis iki gegužės. Tačiau šis siūlymas trečiadienį jau buvo išbrauktas.

Ekonomistas šią idėją palaikytų ar net autostradoje sumažintų greičio ribojimą iki 100 km/val.

„Niekas nuo to nenumirs, visi sutaupys daug pinigų, padėsime savo ekonomikai, išmesime mažiau CO2, negausite iš Gentvilo kvailo mokesčio pensininkų pasatams ir nebešersime agresoriaus“, - sako jis.

Visas LNK pokalbis: